Private Romeo 2011

Romantik Drama
USA
94 MIN
Engelska
Private Romeo poster

Synopsis

Efter att ha diskvalificerats från en övning har åtta kadetter lämnats ensamma på förläggningen för att fortsätta sin träning och studera. Efter en litteraturlektion på Shakespeare stannar de kvar för att jobba, spela basket, mima till indierock och prata om gayrättigheter - allt i formen av den klassiska romantiska tragedin, "Romeo och Julia".
Ditt betyg
3.0 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Private Romeo
Språk
Engelska
Land
USA
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

26 juni 2012 | 17:45

Gaymilitärer + Shakespeare = sant

Peace & Love Film Festival - Vad gäller indiefilmer på gaytema så kan man räkna de minnesvärda på tio fingrar. Regissören Alan Brown har dock kommit på konststycket att skildra en homosexuell romans på en militärbas till texten av Shakespeares "Romeo & Julia" och även om dialogen är tung så är det medryckande och välspelat.

Åtta kadetter på en isolerad militärskola misslyckas i uttagningen till ett träningsläger och lämnas kvar för ett antal dagar. I och med att de börjar läsa William Shakespeares romantiska klassiker "Romeo & Julia" så börjar en förbjuden romans utvecklas mellan två elever, den atletiska, tävlingsinriktade Sam (Seth Numrich) och den mer oskuldsfulle Glenn (Matt Doyle). De stormiga känslorna uppskattas dock inte av alla kamrater och stämningen blir allt mer hetsk medan Sam och Glenn försöker styra upp hemliga möten.

Det är en ganska simpel men desto mer fyndig idé: att placera en gayvariant på "Romeo & Julia" i en grabbig militärskola. Militärkillarna upphör aldrig att tala som i Shakespeares pjäs och tilltalar varandra ständigt vid karaktärernas namn - Glenn kallas Julia och hans sidekick blir Nurse. Det är ett ovanligt och modigt grepp som Baz Luhrmann senast använde i sin "Romeo + Juliet" från 1996 med Leonardio DiCaprio och Claire Danes, men då i en lite flådigare produktion tonsatt av utvalda MTV-hits.

Det här är en desto blygsammare lågbudgetfilm (med några youtube-inspirerade indiepopsekvenser som jämförelse) som helt och hållet bygger på de många och långa texterna samt skådespelarnas insatser. Och det är den lyckade kombinationen av dessa som får filmen att fungera. Man har smidigt förlagt tidiga scener i klassrummet där högläsning av klassikern sprids ut i korridorerna och stannar kvar i vad som pendlar mellan en skämtsam jargong till blodigt allvar där känslor flödar och utbyts. Visst, den gammelmodiga, väl åldrade texten är stundtals påfrestande att hänga med i.

Det är en minst sagt egendomlig film som inte lär passa alla. Men när väl anpassar sig till filmens stil och språk är det oerhört medryckande, mycket tack vare begåvade aktörer i rollerna. Mycket av machoattityden skildras genom konflikterna i "Romeo & Julia" men här finns också den varma kärlekshistorien. Numrich och Doyle har fin kemi och lyser i huvudrollerna men främst Hale Appleman stjäl filmen som en testosteronstinn Mercutio. De unga, okända skådespelerna hanterar materialet oväntat bra och vad som först verkar som en tveksam idé känns i slutändan självklart.

Det är inte en helt lätt uppgift att försöka skildra en spirande, förbjuden  romans mellan två unga män i ett hotfull och kaxig omgivning som en militärbas. Men regissören Brown lyckas galant, trots - eller kanske helt enkelt tack vare - den såväl galna som briljanta idén att använda "Romeo & Julia" inte bara som grund utan även som text. Det är en aningen svårsmält, särskilt upplösningen och den underliga om än charmiga musikaliska epilogen. Men modiga initiativ och originella filmer som denna bör alltid uppmuntras - och ses.

| 26 juni 2012 17:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Private Romeo
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu