Pelle Svanslös 2020

Äventyr Animerat
Sverige
67 MIN
Svenska
Pelle Svanslös poster

Synopsis

I den nya filmen lever kattungen Pelle Svanslös ett härligt och skyddat liv ute på landet, tillsammans med Birgitta, den flicka som älskar honom så mycket. När ett oväder för honom ensam hela vägen till staden Uppsala så hamnar han i en främmande värld. Han får nya vänner men ställs också inför svåra utmaningar. Vågar han fortsätta vara snäll? Räcker han till för att bli hjälte? Och kommer han någonsin att komma hem till Birgitta igen?
Ditt betyg
3.4 av 16 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Pelle Svanslös
Biopremiär
17 januari 2020
DVD-premiär
17 augusti 2020
Digitalpremiär
6 april 2020
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Saga Olsson

15 januari 2020 | 12:10

Pelle Svanslös hittar hem i musikalinspirerad saga

Tanken på att Pelle Svanslös har funnits i 80 år är smått sanslös. Frågan är, har han fortfarande kvar klös nog för att vinna över ytterligare en generation?
Gösta Knutssons klassiker har värmt många små barnhjärtan under de senaste 80 åren, med lika många filmatiseringar som det bor katter i Uppsala.
 
När det nu blivit dags för att introducera Pelle Svanslös till en ny generation har regissören Christian Ryltenius valt att liva upp det klassiska barnfilmsformatet med ett vinnande koncept, nämligen musik. Resultatet är en film som är lika full av nyfikenhet, äventyr och mysighet, som Pelle själv.

Uppsala, är det verkligen Pelles stad? Det är frågan som vi försöker lista ut under de 67 minuter som filmen pågår. Men vi tar det från start.

Birgitta, som alltid velat ha en katt, blir blixtförälskad i Pelle redan första gången hon ser honom vid grinden till sommarstugan där familjen kommer spendera sin semester. Med mycket gos och lek, älskar Pelle henne minst lika mycket, om inte mer tillbaka. Pelle är övertygad om att han inte behöver någon annan i hela världen. En eftermiddag när han nosar runt i trädgården, händer plötsligt det som inte får hända. Ett regnoväder och ett rop på hjälp försätter honom i en situation där han står iför ett val, att vara hjälpsam eller att vara självisk. Att springa mot en mörk ovisshet eller hem till en varm famn. Vi som känner Pelle sedan tidigare vet redan vad han kommer välja, men för de barn som möter honom för första gången bjuder scenen på en fin introduktion till vem Pelle Svanslös är, godhjärtat och genomsnäll.

Även om det i just den stunden när vi märker att den mörka ovissheten på bara några minuter försätter Pelle i en å, forsandes längre och längre bort från Birgitta, känner att det inte alltid lönar sig att vara snäll, så får filmen oss på bättre tankar omgående så fort han hamnar i hans klassiska hemstad Uppsala. För även om Birgitta befinner sig i sommarstugan finns det katter i Uppsala och det är inte vilka katter som helst. Smarta Maja Gräddnos, elake Måns och hans korkade kumpaner tvillingarna Bill och Bull. Där den förstnämnda tar med honom på äventyr och de sistnämna försöker lära honom en läxa under tiden de alla försöker lista ut hur han ska ta sig tillbaka hem. 


 
Det är lätt att klaga på remakes, säga att en annan version är bättre, eller att granska detaljer i förhoppning att finna något fel som inte stämmer. Pelle Svanslös klarar sig utan en sådan granskning, istället märker jag hur jag trots min ålder, mest sitter och ler hela filmen igenom och nynnar till de musikaliska inslagen.

Det är en genommysig film som jag är övertygad kommer få alla små barn att älska Pelle Svanslös på samma sätt vi i tidigare generationer gjort, det nostalgiska i karaktärerna är något som även ger mervärde till den förälder som sitter bredvid i biostolen.

Budskapet i filmen är lika tydligt som gemytligt, med vänskap i centrum i ett hav av godhet. En riktig filmpärla som ger enkla livsråd till de minsta barnen och när katterna plötsligt brister ut i sång, är det svårt att inte ryckas med. En liten varning för föräldrar alltså - räkna med att bli tvungna att lägga till minst en eller två låtar i era Spotify-listor. 
| 15 januari 2020 12:10 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Pelle Svanslös