Odjuret och hans lärling 2015

Odjuret och hans lärling poster

Synopsis

I odjurens värld Jutengai är konungen på väg att abdikera. Den skygge, vresige Kumatetsu står på tur att duellera om platsen på tronen, men tyvärr mot den populäre Iôzen. När Kumatetsu är på strövtåg i den mänskliga världen hittar han den föräldralöse pojken Ren på Tokyos gator. Kumatetsu gör honom till sin lärjunge och en osannolik vänskap tar sin början. En vänskap som tar Ren till en värld han bara hade kunnat drömma om…
Ditt betyg
4.0 av 12 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Bakemono no ko
Biopremiär
21 oktober 2016
DVD-premiär
28 november 2016
Digitalpremiär
28 november 2016
Språk
Japanska
Land
Japan
Distributör
Njutafilms
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

18 oktober 2016 | 10:00

Anime som inspirerar

Tänk en animerad, bitigare kombination av “Karate Kid” och “Skönheten & Odjuret”. Där har du nya animémästaren Mamoru Hosodas senaste familjefilm. Snyggt, tänkvärt och underhållande!
Att stora, buffliga stridskämpar innerst inne har ett hjärta av guld, speciellt när de lär sig en läxa om livet genom vänskapen med ett oskuldsfullt barn, är knappast något nytt. Men liksom med det mesta blir det något alldeles extra i den färgstarka animéns värld.

Efter en bokstavligen eldhärjad inledande introduktion till Jutengai, odjurens värld, så lär vi känna pojken Ren. På rymmen från osympatiska släktingar efter att modern dött och fadern försvunnit så vandrar Ren omkring på Tokyos gator innan han stöter ihop med den väldige krigaren Kumatetsu.

Kumatetsu är en av två kandidater att ta över när Jutengais ledare planerar att pensionera sig (återfödas som Gud i denna värld). Han har rätt kämparglöd men är aningen för asocial och självgod för att folket ska tro på honom. Dessutom saknar han en lärling. Gissa vilken pojkspoling som han får på halsen?

Det börjar som en slags anime-version av “Trollkarlen från Oz” där vi följer Rens resa från det moderna Tokyo till Jutengais vackra fantasyvärld befolkad av diverse fantasifulla monster och bestar. Rens och Kumatetsus relation utvecklas som en våldsammare kombination av “Karate Kid” och “Skönheten & Odjuret”.

Här finns således budskap att ta till sig men även om det är lagt på en nivå för (äldre) barn så känns det aldrig övertydligt eller barnsligt. Mamoru Hosoda (“Vargbarnen”, “The Girl who Leapt Through Time”), det nya stjärnskottet inom animé, knyter ihop påsen med lagom doser humor, drama och allvar.

Dessutom är animeringen prickfri. Vackert, traditionellt handritade karaktärer lever i väldesignade världar som lätt kan misstas för verkliga sådana. Fina detaljer går hand i hand med de skarpa ansiktsdragen som genren utlovar. Det är ett läckert, underhållande hantverk med kittlande fantasi.

Att storyn är befriande förutsägbar är en annan bonus även om Rens återkomst till Tokyo med romans med söt skolflicka inkluderad inte känns helt motiverad. Men å andra sidan är det en familjefilm och även om slutet kanske inte är lika uppenbart lyckligt som i en Disney-saga så är det en film att glädjas och inspireras av.
| 18 oktober 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Odjuret och hans lärling
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu