My Dinner with Hervé 2018

My Dinner with Hervé poster

Synopsis

En oväntad vänskap uppstår mellan journalisten Danny Tate och fransmannen Hervé Villechaize – världsberömd, knivkastande kortvuxen skådespelare. Deras möte under en vild natt i Los Angeles förändrar deras liv för alltid.
Ditt betyg
2.9 av 10 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
My Dinner with Hervé
Digitalpremiär
21 oktober 2018
Land
USA
Distributör
HBO Max
Längd

Recensent

Jake Bolin

22 oktober 2018 | 21:00

Peter Dinklage skiner i standardiserad biopic

Peter Dinklages skådespelarinsats i det egna passionsprojektet lär ha säkrat honom en välförtjänt Emmy-nominering. Som helhet betraktad är annars ”My Dinner with Hervé” en ytterst konventionell biopic, med allt vad det innebär av övertydlighet, förenklingar och forcerad dramaturgi.
Den franske skådespelaren och konstnären Hervé Villechaize brakade in i det populärkulturella allmänna medvetandet 1974, då han gestaltade den 119 centimeter korte James Bond-skurken Nick Nack i ”Mannen med den gyllene pistolen”. Under en tioårsperiod förde han en skandalomsusad och extravagant filmstjärnetillvaro. Hervé konsumerade sprit och kvinnor i överflöd, var tjenis med de största namnen i branschen och omåttligt populär bland sina många fans.

Han utvecklade ett monstruöst ego och straffade sedermera ut sig ur Hollywood genom att göra sig omöjlig på inspelningen av den mycket fåniga (men när det begav sig skamlöst framgångsrika) tv-serien ”Fantasy Island”. Sedan blev det just inte så mycket mer. Karriären återhämtade sig aldrig och Hervé ägnade i huvudsak sina sista tio år åt att supa. Plågad av bistra arbetsutsikter och kroniska smärtor – normalstora organ i en förkrympt kropp – satte han femtio år gammal pistolen i munnen och tryckte av.

Peter Dinklage (”The Station Agent”, ”Game of Thrones”) lider själv av akondroplasi (den vanligaste formen av det som förr kallades för dvärgväxt) men har som bekant krossat glastaket vad gäller rollmöjligheter för kortvuxna. Dinklage, som numera glädjande nog blir castad i egenskap av skicklig och välkänd skådespelare snarare än fysisk kuriositet, har drivit det aktuella projektet i många år. Han gör också en storslagen insats som den spjuveraktige, livsbejakande och samtidigt djupt tragiske titelfiguren.

Jamie Dornan spelar den alkoholiserade journalisten Danny Tate som motvilligt får i uppdrag att intervjua Hervé. Knäcket är från början menat att bli en putslustig text på femhundra tecken, men växer under en nattlig limousinfärd runt Hollywood till något som liknar en självbiografi. När Hervés osannolika liv rullas upp förstår man varför Dinklage har brunnit för att få gestalta det framför kameran. Här finns allt som en fläskig Hollywoodstory ska innehålla: underdogperspektiv och hybris, extrem framgång varvat med personliga tragedier, bisarra anekdoter och sensmoral så att det räcker och blir över.

Ändå lyfter sig sällan ”My Dinner with Hervé” över andra generiska bidrag till genren. Manuset är övertydligt och ivrigt på att predika, många av birollsinsatserna görs på autopilot. Scenerna där Dornans vresige och härjade reporter käftar med den oavbrutet karismatiske och ibland smått psykotiske Hervé är underhållande, men regissören Sasha Gervasi (”The Terminal”, ”Hitchcock”) hade kunnat vara strängare i klipprummet.
 
Filmen är en dramatisering av en faktisk intervju som Gervasi själv gjorde med Hervé när det begav sig, och gissningsvis har det därför tagit emot mer än vanligt när det kommer till att ”kill your darlings”. Å andra sidan skänker det unika berättarperspektivet en intimitet åt mötet som annars kanske inte hade lyst igenom. Här finns alltså både komiska och gripande sekvenser samt, stundtals, en säregen kemi mellan Dinklage och Dornan.

Helhetsintrycket blir att materialet inte riktigt klarar av att matcha Peter Dinklages ambitionsnivå eller prestation. Men det är också en ovanligt styv uppgift i det här fallet.
| 22 oktober 2018 21:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Peter Dinklage 5/5 Filmen 2/5
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu