Mondovino 2004

Dokumentär
113 MIN
Engelska
Mondovino poster

Synopsis

En dynamisk, avslöjande och roande film om vinindustrin, som med urgamla traditioner idag står i omvälvande förändring. Som all traditionell tillverkningsindustri konfronteras även vinindustrin av globalisering och att företag tar över familjeägda vingårdar som tidigare gått i arv från generation till generation, är ett växande fenomen. En enda amerikansk vinkritikers åsikt kan påverka hela odlingområden för oöverskådlig framtid, och etablerade vinodlare finner plötsligt att deras viner blivit osäljbara.
Ditt betyg
1.8 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Mondovino
Biopremiär
1 april 2005
DVD-premiär
16 november 2005
Språk
Engelska
Distributör
Folkets Bio
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Bakom kulisserna på Falcon Crest

Vin är en av de äldsta drycker som man känner till. Vinet har genom historien haft betydelse och förekommit i olika sammanhang. Det har getts som gåvor till kungar, använts i offerceremonier till gudar och i andra religiösa sammanhang, främst på nattvarden inom den katolska kyrkan, druckits på fester och glada föreställningar, använts som rusningsdryck och hyllats av konstnärer, författare och poeter. För en del är vin en symbol för livets goda och glada del. För vissa är det bokstavligt talat livet. Dit hör främst vinodlare, vinkännare, importörer och andra som på något sätt har vin som sitt yrke.

Filmaren och regissören Jonathan Nossiter, själv en vinkännare och expert har gjort dokumentären ”Mondovino”. Nossiters film är en resa mellan olika länder i olika kontinenter, främst de vinproducerande länderna. Man får besöka vingårdarna och deras ägare i Argentina, Frankrike, Italien, Kalifornien m fl. Han intervjuar både vinkännare och vinodlare. Inom vinbranschen verkar de flesta, åtminstone större aktörer, ha någon sorts kontakt med varandra och känna till varandra. Samtidigt som man försöker utöka sitt kontaktnät och bygga värdefulla relationer håller man även koll på konkurrenterna och försöker lista ut vem som gör vad. Små, för de icke insatta till synes obetydliga detaljer, kan visa sig ha stor betydelse för slutprodukter och vara avgörande för kvaliteten. Det kan vara om allt ifrån hur och hur länge man förvarar druvorna efter skörden, till vilken sort trä som man använder till faten. En vinodlare gör gärna reklam för sina viner utan att avslöja några hemligheter!

Förutom vinodlarna spelar även vinexperter och kännare en stor roll i om ett vin kan lyckas eller inte. På samma sätt som Michelinguiden ses som restaurangernas bibel där många krögare skulle ge vad som helst för att få en stjärna finns det även ansedda vinguider som påverkar valet för många potentiella kunder. Amerikanen Robert Parker som ger ut sin egen Parkers guide räknas som en av de tyngsta inom branschen. De flesta vinodlare är måna om att ha bra kontakt med honom. Har man hans godkännande och lovord är succén ganska given.

”Mondovino” är en drygt två timmar lång resa mellan olika platser runtom i världen och likaså mellan olika tidsepoker. Man får också veta mer om de tidiga europeiska vinodlarna och ägarna som verkade för flera hundra år sedan. Vissa blev väldigt rika på sina viner och skapade sig en förmögenhet på det. En del gårdar idag har haft samma familj som ägare under flera hundra år.

Man skulle kunna tro att regissören Nossiter inspirerats av den Oscarsnominerade ”Sideways” när han gjorde sin ”Mondovino” men han gjorde sin film innan det och det som en hyllning till sina föräldrar. Det är rätt intressant för framför allt vinvänner och ganska givet om man gillade ”Sideways”! Filmen var dessutom nominerad till Guldpalmen i Cannes ifjol.

För de yngre som kanske inte känner till ”Maktkamp på Falcon Crest” kan det också nämnas att det var en rätt populär tv-serie som sändes på SVT i slutet av 80-talet och skildrade intrigerna mellan några rika vinodlarfamiljer i vindistrikten i Kalifornien.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Mondovino
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu