Min stora feta grekiska semester 2009

Romantik Komedi
USA
95 MIN
Engelska
Min stora feta grekiska semester poster

Synopsis

Georgia får sparken från sitt lärarjobb och tvinga försörja sig som bussguide bland Greklands ruiner, för krävande amerikanska turister. Hon är också på jakt efter den stora kärleken, men har precis börjat ge upp hoppet när slumpen sammanför henne med den siste man hon hade väntat sig.
Ditt betyg
1.9 av 137 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
My Life in Ruins
Biopremiär
25 september 2009
DVD-premiär
30 december 2009
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Atlantic Film
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Lisa Olsson

22 september 2009 | 15:30

Romantik i antikens Grekland

Grekisk musik, Akropolis, en överspänd kvinna och en gitarrspelande man som ser ut som en havsgud. Det tar inte många sekunder att räkna ut var det här ska sluta. Tyvärr har denna romantiska komedi koncentrerat sig för mycket just på det romantiska och glömt bort det som ska vara roligt.

Från producenterna av "Mamma Mia" kommer nu alltså "Min stora feta grekiska semester" där huvudpersonen Georgia görs av Nia Vardalos känd från "Mitt stora feta grekiska bröllop". Georgia blir av med sitt lärarjobb och får istället börja arbeta som bussguide för odrägliga turister, ett jobb som hon verkligen hatar. Hon är själv mest intresserad av antikens Grekland och Akropolis medan turisterna bara vill shoppa och dricka öl. Hon är alltid seriös, irriterad och tar sig aldrig tid för något roligt. Hela filmen är en jakt för att hon ska hitta sin "kefi" - passionen och glädjen i livet.

Dessutom ser vi den store Richard Dreyfuss (från "Hajen" bland annat) i en roll som den amerikanske lustigkurren Irv som efter många om och men faktiskt lyckas inspirera Georgia att släppa loss lite.

Nia Vardalos är som klippt och skuren för en romcom och har potential att vara riktigt rolig men då skulle hon ha behövt ett bättre manus. Nu faller skämten platt och berättelsen bjuder på få glada överraskningar. Den som inte förväntar sig många klyschor och stereotyper in en sådan här film är nog dum men i "Min stora feta grekiska semester" tar de ibland över helt. Emellanåt så mycket att man känner sig smått generad, som när hippie-Poupi säger saker som "man kan inte planera livet" samtidigt som han dricker vin, spelar gitarr och berättar om sin motorcykelsemester.

Humorn känns trött och tajmingen är inget vidare utan här har det satsats helhjärtat på romantiken istället. Kärlek gör sig ju på något sätt så bra i ett varmt och somrigt Grekland och de mest omaka par uppstår. Lite sol, glass och förstås sex så är alla glada igen och dansar zorba.

Det känns som att regissören har hoppats på att det ska räcka med Nia Vardalos, Richard Dreyfuss och Grekland för en succé och inte lagt ner någon tid på att få till en bra och rolig film. Och visst hjälper det en bit på vägen med romantik och tjusiga vyer från Grekland. Detta är tydligen första gången som ett filmteam släpps in i Akropolis. "Min stora feta grekiska semester" skulle möjligtvis kunna fungera som reklamfilm för det vackra Grekland och särskilt för dem som vill åka dit för att ha en flirt med en grekisk hippie. Men som underhållningsfilm behövs det något mer.

| 22 september 2009 15:30 |