Marmaduke 2010

Komedi Familj
USA
88 MIN
Engelska
Marmaduke poster

Synopsis

Livet som hund är inte alltid lätt, framförallt inte om man är en riktigt, riktigt stor hund. Men när Marmadukes familj flyttar till Los Angeles ser han sin chans att ändra sin image och gå från stor och snäll klumpeduns till den coolaste jycken i kvarteret. Med sin nya stil gör han succé bland stans hundar men det är inte lätt leva upp till en tuff image när man har ett hjärta av guld.
Ditt betyg
2.0 av 107 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Marmaduke
Biopremiär
17 september 2010
DVD-premiär
12 januari 2011
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Lisa Olsson

14 september 2010 | 21:30

Hundskräp

Den här filmen lär ha svårt att hitta sin publik eftersom den blandar humor anpassad för 3-åringar med anspelningar på tonårsfilmer och över det har de smetat ut en övertydlig sensmoral. Nej, talande hundar är inte alls särskilt roliga så man måste nog vara en rejäl hundälskare för att stå ut med "Marmaduke".

Marmaduke är en stor grand danois-hund som bor med familjen Winslow och katten Carlos. De bestämmer sig för att flytta till Los Angeles eftersom pappan i familjen, Phil Winslow, har fått ett nytt jobb. Marmaduke ser chansen att förvandlas från en klumpig hund till den coolaste och populäraste hunden i kvarteret. Men det är förstås inte det lättaste eftersom det redan finns en kung bland jyckarna, surfarhunden Bodie - ja, samma namn som Patrick Swayzes surfande karaktär i "Point Break".

Det är inte enda anspelningen på andra filmer. Här finns också ett tydligt "Some kind of wonderful"-tema där bästa tjejkompisen ger kärlekstips, trots att hon egentligen är den som vill gå på dejt med Marmaduke. Många scener är som hämtade ur vilken collegefilm som helst; de föräldrafria festerna där allt går överstyr och de olika gängen som i det här fallet består av sportfånar, rashundar, byrackor och svampskallar (hundar som gillar magic mushrooms). Den publik som möjligtvis kan tycka att det är kul när Marmaduke pruttar eller springer omkull Phils chef har väl förhoppningsvis inte sett så många tonårsfilmer och har inte stenkoll på "Baywatch" och att snobbiga Kalifornientjejer med små chihuahua-hundar i väskan ska få dem att tänka på Paris Hilton. De som å andra sidan förstår de flesta film- och kändisreferenserna kan nog tycka att slapstickhumorn är lite väl barnslig. Så frågan är vem den här filmen riktar sig till.

Den tradiga familjeberättelsen med övertydlig sensmoral är ingenting som bidrar till att göra filmen bättre, snarare tvärtom. Man ska inte jobba för hårt så man glömmer bort att ta hand om sin familj och lyssna på sina barn. Och när jag skriver man menar jag verkligen en man, nämligen pappan i familjen, för i den här heteronormativa familjen är det nämligen mannen som står för försörjningen medan kvinnan lallar runt och packar upp flyttlådor. Klart att Phil måste jobba när ingen annan gör det, hur ska de annars ha råd med det stora huset och poolen?

Det gör förstås inte det hela roligare att se "Marmaduke" med svenska röster, men även effekterna i filmen är ganska så usla. "Marmaduke" är förutsägbar, tråkig och full av färdigtuggade moralkakor, som vi blir matade med sked. Att Marmaduke upptäcker Mazie först när hon blir "pretty in pink" med en rosa rosett är bara ytterligare ett bevis på att den här filmen är skräp.

| 14 september 2010 21:30 |