Mammas Comeback 2011

Dokumentär
Sverige
81 MIN
Svenska
Mammas Comeback poster

Synopsis

När Rosie var i tjugoårsåldern var hon Sveriges dragracingdrottning, en lysande stjärna i den annars så mansdominerade sporten. Sedan kom livet emellan med äktenskap och småbarn och satte stopp för tiden på racerbanan. Nu, efter ett uppehåll på 34 år, ska Rosie göra comeback. Ett utlämnande och komplext porträtt av en kvinna som blir stark genom att tillåta sig att vara svag. Kampen för att bli världens snabbaste mormor är egentligen kampen för att ta tillbaka sitt eget liv.
Ditt betyg
1.8 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Mammas Comeback
Biopremiär
6 maj 2011
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Folkets Bio
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Lisa Olsson

5 maj 2011 | 01:45

Inspirerande förvandling

"Mammas Comeback" är en film om att hitta sin styrka när man har tappat bort den och om hur hårt man kan behöva kämpa mot ett dåligt självförtroende. Framför allt är det en inspirerande berättelse om två kvinnors förvandling.

På sjuttiotalet var Rosie Millberg Sveriges dragracingdrottning och hon var i princip ensam kvinna inom sporten. När hon fick barn slutade hon tävla och vardagslivet tog över. Ungefär trettio år och en sjukskrivning för utbrändhet senare bestämmer sig Rosie, med hjälp av dottern Sabine, för att satsa på dragracing igen. Det är lättare sagt än gjort och det stöter på många problem på vägen, både i form av brist på pengar och av brist på respekt från män med skumma avsikter.

En av de första scenerna i filmen visar hur Rosie övningskör med Sabine, som verkar osäker och rädd medan Rosie är lugn och pedagogisk. Det visar sig ganska snart vara precis tvärtom. När det gäller att hjälpa sina barn har Rosie stenkoll på läget, det är det hon har gjort så länge hon kan minnas. Men i andra lägen blir hon osäker som en liten flicka, medan dottern tar kommandot för att hjälpa sin mamma på fötter igen.

"Mammas Comeback" visar på flera sätt hur långt ner på samhällsstegen man är när man hamnat i utbrändhet och arbetslöshet och dessutom inte är purung längre. Som Rosie beskriver det "åren går och man sitter fast". Samhället har uppenbarligen problem med att göra något av den energi som människor har, för det har Rosie definitivt även om den är väl dold.

Filmen har, trots sitt starka tema, lite problem med att engagera i början och det dröjer för lång tid innan man får en känsla för vad filmen vill. Tempot är långsamt genom hela filmen, men till en början för långsamt. När Rosie åker till USA händer något, både med henne och med filmen. Plötsligt blir det spännande.

Kameran följer henne emellanåt väldigt närgånget, som när hon är ute och springer eller badar i den ödsliga sjön. Det är inte bara kameran som kommer henne nära, utan även som biobesökare bjuds man in. Musiken gör också sitt till för att skapa den känslan.

"Mammas Comeback" handlar också om hur det är att ha ett barn med funktionshinder. Och om hur det är att behöva flytta hem till sin mamma när man är över femtio år. Ett engagerande öde är det helt klart och man är imponerad av Rosie. Ännu mer imponerad blir man dock av Sabine, som lägger ner all sin tid för att förverkliga sin mammas dröm om att få köra dragracing igen. Hon verkar ha talang för allt som behövs för att starta eget; projektplanering, organisering, att sälja och dessutom att peppa Rosie, den hon ska sälja till sponsorerna. Och någon skit tar hon inte.

Det finns mycket att diskutera kring temat i "Mammas Comeback" och förhoppningsvis kan den starta några sådana diskussioner. Rent filmiskt skulle den behöva slipas ytterligare, men det är helt klart en fin film om människor som vet vad det betyder att kämpa.

| 5 maj 2011 01:45 |