M3GAN 2022

Sci-Fi Skräck Thriller
USA
102 MIN
Engelska
M3GAN poster

Synopsis

Efter att unga Cady förlorat båda sina föräldrar i en bilolycka, så bygger hennes moster en verklighetstrogen docka vid namn M3GAN programmerad med AI för att kunna hjälpa Cady att hantera sitt trauma. Men snart blir M3GAN alltmer intelligent, utvecklar självmedvetenhet, blir alltför fäst vid Cady och tar till drastiska metoder för att inget ska kunna skilja dom åt. Även om det krävs att döda för det...
Ditt betyg
3.0 av 53 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
M3GAN (MEGAN)
Biopremiär
13 januari 2023
DVD-premiär
12 juni 2023
Digitalpremiär
15 maj 2023
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Universal Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

11 januari 2023 | 13:20

En mördardocka med attityd - och dance moves

Rysaren om den högteknologiska mördardockan lever upp till hypen - ”M3gan” är en välgjord, spännande och förvånansvärt tänkvärd skräckis som förtjänar sina miljoner på biograferna.
Sällan har en originalfilm - speciellt inom skräckgenren - blivit en sådan snackis och internetfenomen innan den ens kommit ut. Trailern ledde till tweets, memes, gifs, TikTok-danser och till och med ett social media-bråk mellan M3gan och mördardockornas egen stjärna Chucky. M3gan var ett populärkulturellt fenomen innan hennes första film kommit ut.
 
Lyckligtvis kan det bekräftas att till skillnad från en del andra läskiga dockor (vi tittar på dig, Annabelle) så är långfilmsdebuten inte någon besvikelse. Kanske för att storyn fokuserar mer på dess två mänskliga, väldigt sympatiska huvudkaraktärer i vars historia M3gan först blir en hjälpreda och sedan en - dödlig - distraktion.
 
Unga Cady (Violet McGraw) mister sina föräldrar i en olycka och mostern (Allison Williams) blir en något ofrivillig förmyndare. Moster är nämligen en typiskt hårt arbetande karriärkvinna utan familj eller socialt liv. För att kompensera sin brist på föräldraskap så parar hon ihop Cady med nya, högteknologiska robotdockan M3gan. M3gan blir Cadys bästa vän och är programmerad att beskydda henne - till varje pris...
 
Hade ”M3gan” släppts under Chuckys storhetstid på vita duken hade den lätt kunnat avfärdats som en kopia. Men även om den har likheter med främst remaken av ”Den onda dockan” från 2019 så sticker M3gan ut som en vandrande varningssignal för övertro på teknologi. M3gans personlighet bygger främst på ett datorprogram, till skillnad från Chucky som är en mänsklig psykopat i en dockas kropp. Men med tiden utvecklas hon till en kaxig sociopat med attityd - och imponerande dance moves.
 
Men filmen skiljer sig främst i att man faktiskt fokuserar främst på Cady och hennes moster. Man hanterar teman som trauma och förlust med ovanligt stadig hand och vågar förlita sig på Williams och speciellt McGraws prestationer. Williams är alltid sevärd och har växt sig till en stabil huvudrollsinnehavare sedan ”Girls”. Men McGraw - som tioåring redan en veteran inom genren sedan ”Doctor Sleep” och ”The Haunting of Hill House” - är den typen av barnskådespelare som känns naturligt nedtonad och genuin.
 
Att filmen ska ha klippts ned bör dock inte oroa blodtörstiga skräckfans. Även om filmen smyger sig in i slasher-formeln så är det möjligtvis två scener där man sekundvis tonat ned våld och/eller blod. Det är ändå inte den typen av film som bygger på utstuderade mordscener eller ett frossande i splattereffekter. Där ska lovande, nyzeeländska regissören Gerard Johnstone ha stor del av äran, speciellt med tanke på att det är hans andra långfilm efter underskattade rysarkomedin ”Housebound”.
 
Däremot är visserligen M3gan själv kuslig nog men filmen i sig är sällan direkt läskig eller skrämmande. Det är spännande och man bryr sig om huvudkaraktärerna men det är samtidigt inte heller särskilt knepigt att gissa vilka av birollerna som kommer att bita i gräset. Men varför klaga? ”M3gan” är både tänkvärd och underhållande skräck som ger oss en ny, redan ikonisk skurk som oavsett uppföljare eller ej utgör ett saftigt hot mot Chucky om mördardockornas tron.
| 11 januari 2023 13:20 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
2
Genren är svår på denna film. Först länge ett drama, sen lite småspänning för yngre tonåringar till att bli någon sorts actionkomedi. Nåväl, absolut ingen skräckfilm enligt mig i alla fall.
Läs mer
2
"Megan" är inte dålig, men inte ens i närheten så bra som många påstår. Fram till en punkt i filmen är den riktigt underhållande. Därefter kraschlandar filmen i den småtrista mallen "actionkomedi". Det hade gått att göra så mycket mer med storyn istället för att konkurrera med "Chucky" filmerna. Betyg: 2/5
Läs mer
4
Klart sevärd skräckis. Känns som att dom måste ha sneglat på utmärkta svenska serien Äkta människor. Den framkallade betydligt mer skratt än rädsla så där kanske dom missade målet lite. Sen kändes det orealistiskt att dockan plötsligt fick super powers men det behövdes kanske för dramatikens skull. Annars välproducerad och underhållande.
Läs mer