Ligg med mig 2011

Komedi
Norge
Norska
Ligg med mig poster

Synopsis

Platsen är en sömnig håla i Norge där allt tycks stå stilla. 15-åriga Alma drömmer om att finna någon att älska och att bli av med oskulden, vilket gör att hon ägnar timmar åt dyra telefonsexsamtal. Hennes mamma kan hålla sig för skratt.

På en skolfest hamnar Alma i en intim och inte så lite pinsam situation med Artur – alla tjejkompisarnas stora favorit – och blir till åtlöje i hela skolan. Hånad, utfryst och alltmer desperat bestämmer hon sig för att göra något drastiskt åt saken…
Ditt betyg
2.3 av 117 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Få meg på, for faen
Biopremiär
9 december 2011
DVD-premiär
4 april 2012
Språk
Norska
Land
Norge
Distributör
Njutafilms
Ålder
7 år

Recensent

Jakob Åsell

10 november 2011 | 12:01

Sexuell frustration och norsk småstadsångest

#SFF11 - Klaustrofobisk småstadsångest möter sexuell tonårsfrustration i "Ligg med mig", Jannicke Systad Jacobsens norska coming-of-age om de ödesdigra konsekvenserna av 15-åriga Almas sexuella uppvaknande. Sött och finstämt men inte mycket mer.

”Fjäll, öde väg, mer öde väg, öde väg med traktor, brevlåda”, så presenteras vi med gråa bilder för den norska byn som gud glömde. Välkommen till Skoddeheimen, en håla som får Åmål att framstå som en världsmetropol. Här bor femtonåriga Alma tillsammans med sin ensamstående mamma medan det riktiga livet verkar pågå någon helt annanstans. Detta är fonden till långfilms-debuterande regissören Jannicke Systad Jacobsens lågmälda lilla indie-tonårsdrama ”Ligg med mig”, baserat på boken med samma namn.

Alma är oskuld, uttråkad och kåt. Hon fördriver dagarna med att dagdrömma om skolans snygging Arthur och ventilera sina sexuella frustrationer genom telefonsexlinjen, vilket förser hennes mamma med räkningar på tusentals kronor. Men Alma har större problem än en irriterad och orolig mamma - på en klassfest hamnar hon i ett märkligt sexuellt möte med Arthur och hans ”pikk”, vilket resulterar i att hon blir utfryst av vännerna, hånad i skolan och snart ropar till och med grannbarnen ”Pikk-Alma” efter henne. Småstaden har gett henne ännu en anledning till att längta bort.

”Ligg med mig” har gått för fulla hus i hemlandet, belönades med manuspriset på Tribeca Film Festival i våras och nu är filmen uttagen till årets tävlingssektion vid Stockholms Filmfestival. Filmen illustrerar träffsäkert förvirringen i att vara fast i en hormonsprudlande tonårskropp och klaustrofobin i att vara låst i en öde by i väntan på att livet ska börja. känslor som går igen i scenografin och fotot av ödsliga vägar, gråa skyar och bortglömda busshållplatser, finstämt ackompanjerat av norska indiepop-bandet Kings of Convenience. 

Systad Jacobsen sätter med sitt nedtonade foto och den torra humorn en tydlig prägel på den söta coming-of-age historien. Även om filmens onaniscener väckt uppmärksamhet och brutit tabuer i Norge likt den gode Ibsen gjorde på sin tid, så handlar filmen mer om utsattheten under tonåren och det svåra klivet mellan barndom och vuxenvärld.

Själv hade jag nog hoppats på en lite taggigare historia alternativt en norsk ”Fucking Åmål” med kult-potential, ”Ligg med mig” är tyvärr ingetdera men likväl en charmig liten film om en tid vi alla gått igenom, även om vi kanske försöker förtränga det.

| 10 november 2011 12:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Ligg med mig