Life, Above All 2011

Drama
Sydafrika
100 MIN
Franska
Sotho
Life, Above All poster

Synopsis

Precis efter att hennes nyfödda syster dött, börjar 12-åriga Chandas höra rykten om sin sjuka mor som sprider sig i ilfart över hennes lilla dammtäckta by strax utanför Johannesburg. Ryktena förstör hennes familj och tvingar modern att fly. Men Chanda känner på sig att skvallret är byggt av fördomar och vidskepelse och lämnar hemmet för att leta rätt på sin mor - och för att ta reda på sanningen.
Ditt betyg
2.7 av 12 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Life, Above All
Biopremiär
3 juni 2011
Språk
Franska, Sotho
Land
Sydafrika
Distributör
Atlantic Film
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Lisa Olsson

1 juni 2011 | 15:50

Sydafrikas Pippi Långstrump

"Life, Above All" ger oss ett gripande levnadsöde, där 12-åriga Chanda med knivskarpa ögon ser igenom den falska vuxenvärlden. Den visar hur verkligheten ser ut för många hiv-smittade i Sydafrika, där stigmatisering och rädsla hör till vardagen. Vackert foto och imponerande skådespeleri gör detta till en film man minns.

Den unga huvudpersonen Chanda tar ett stort ansvar för sina små halvsyskon och även för sin mamma Lillian, som just förlorat sin lilla dotter Sarah.  Rykten börjar spridas om varför dottern har dött och varför Lillian verkar bli mer och mer sjuk. Ingen vågar nämna orden hiv eller aids, men Chanda märker hur fler och fler vänder familjen ryggen. Samtidigt har hon även sin bästa vän Esther att tänka på, en föräldralös tjej som tvingas sälja sig för att överleva. Livet är helt enkelt inte så lätt för Chanda, som ändå lyckas hålla det mesta under kontroll.

"Life, above all", som bygger på Allan Strattons bok "Chanda's Secrets" är huvudrollsinnehavaren Khomotso Manyakas första film, vilket är svårt att tro med tanke på hennes prestation. Hennes öde berättas utan att det blir för sentimentalt och både hon och Keaobaka Makanyane, som spelar Esther, är grymt imponerande.

Filmens ämne är förstås allvarligt som bara den och tårarna är ofta nära, men regissören Oliver Schmitz lyckas ändå hålla det nivån ovanför det nattsvarta hålet och stundtals finns det hopp. I vanlig ordning hittar vi det hoppfulla i den yngre generationen, när de vuxna låter rädslan styra och inte tar sitt ansvar. Man inser hur stort problemet med aids är när det har gått mer än halva filmen innan någon, i detta fall Chanda, ens vågar ta ordet i munnen. Häxkonster och fejkdoktorer gör inte saken bättre. När grannskapet ser sjukdomen som Guds straff och något som måste gömmas undan är det svårt att komma åt grundproblemet. Kanske kan en film som "Life, above all" öppna ögonen för några personer i alla fall. Om de nu får mjölighet att se den.

Den fina relationen mellan Chanda och hennes mamma, men även den djupa vänskapen mellan Chanda och Esther ger en varm känsla till en annars väldigt dyster film. Bernhard Jaspers bleka foto är oerhört vackert och passande för den långsamma berättarstilen. För bråttom har de inte. Många scener, som begravningen av lilla Sarah, är utdragna utan att för den skull bli tråkiga.

Filmen om den lilla tjejen med det stora ansvaret, som slåss mot fördomar och rädsla och samtidigt tar hand om både småsyskon och föräldrar rekommenderas varmt. Chanda är nog Sydafrikas Pippi Långstrump - starkare än de flesta andra.

| 1 juni 2011 15:50 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Life, Above All