Johnny Mad Dog 2008

Drama Krig
Frankrike
98 MIN
Franska
Johnny Mad Dog poster

Synopsis

15-årige barnsoldaten Johnny och hans kumpaner driver vind för våg genom Liberias krigshärjade landskap. De mördar, våldtar och bränner allt i sin väg. Samtidigt försöker den unga Laokolé fly undan barnmilisen med sin lillebror och handikappade far. Men Johnny ligger i hack i häl. Barndomen är kort i ett Afrika som plågas av absurda krig. Trots det försöker människorna att överleva och behålla sin värdighet.
Ditt betyg
2.7 av 96 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Johnny Mad Dog
Biopremiär
10 juli 2009
DVD-premiär
18 november 2009
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
NonStop Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Lisa Olsson

5 juli 2009 | 19:10

Ingen trevlig bioupplevelse

Ett totalt nattsvart drama – det är enda sättet att beskriva "Johnny Mad Dog" på. Filmen om ett gäng afrikanska barnsoldater ursäktar sig inte och som åskådare går det inte att komma undan. Här finns inga lyckliga slut.

Sorgligt nog är den prisbelönta filmen alldeles för sann. Just så här lever de flesta barnsoldater - de mördar, våldtar och bedövar sig med knark och sprit. Huvudpersonen Johnny är en tonåring som har krigat sedan han var tio år och som nu är ledare över ett gäng barnsoldater. De drar fram genom byar och dödar de människor som de har bestämt är förrädare. Deras uppdrag är att bege sig till huvudstaden för att kriga mot armén och ta över makten. Där bor tonårstjejen Laokolé med sin lillebror och handikappade pappa och vi får följa hennes skräckfyllda flykt från barnsoldatgänget.

Flera av skådespelarna har själva varit barnsoldater för att filmen skulle ge en så sann bild som möjligt. Kanske är det just därför som det känns mer dokumentärt än som fiktion. Det finns ingen riktig början och inget riktigt slut.

Filmen som bygger på en hyllad bok av Emmanuel Dongala är inspelad i Liberia men var den utspelar sig vet vi inte. Regissören  Jean-Stéphane Sauvaire har förklarat att det viktiga är att se verkligheten ur barnsoldaternas perspektiv och inte var eller varför det krigas.

Men finns det inget hoppfullt alls i filmen? Nja.  Den är producerad av Mathieu Kassovitz, regissören till det franska dramat "Medan vi faller" och jag skulle nästan säga att den filmen är munter jämfört med "Johnny Mad Dog". Men visst, Laokolés styrka och att Johnny vid ett fåtal tillfällen visar känslor kan ju tolkas som att allt inte är hopplöst.

"Johnny Mad Dog" är inte för den känsliga. Skildringen av våldet är verklighetstroget och mer än en gång vill man lämna biosalongen. Men det är en viktig film om bortglömda människor. Afrika är inte direkt medelpunkten för västvärldens bevakning och Afrikas barn är det definitivt inte.

Jag ska vara ärlig. Det här är varken en rolig eller trevlig bioupplevelse och flera gånger vill man bara att den ska ta slut. Men jag tycker att man ska se "Johnny Mad Dog" ändå. För om vi här i Sverige inte ens orkar se en film om den misär barnsoldaterna varje dag lever i, hur ska vi då orka ta till oss den katastrof som verkligen pågår där nere. Så gå och se den!

| 5 juli 2009 19:10 |