In the Valley of Elah - Saknad efter strid 2007

Drama Deckare Mysterium
USA
121 MIN
Engelska
In the Valley of Elah - Saknad efter strid poster

Synopsis

Hank Deerfield letar efter sin son Mike, som rapporterats försvunnen på vägen hem från Irak. När sonen hittas mördad, söker Hank svar på frågor om det liv Mike levde och vem han egentligen var, samtidigt som den kvinnliga detektiven Sanders sköter den officiella polisutredningen.
Ditt betyg
3.0 av 294 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
In the Valley of Elah
Biopremiär
22 februari 2008
DVD-premiär
30 juli 2008
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sandrew Metronome
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Mattias Löfroth

1 januari 2008 | 00:00

Davids kamp mot Goliat

I Bibeln berättas historien om Davids kamp mot Goliat; en berättelse om hur mod till sist lyckas besegra fysisk styrka. Oscarvinnande regissören Paul Haggis låter gamla testamentets Samuelsbok stå som bakgrund till den lilla människans strid mot militär korruption och jakten efter sanning, hur hemsk den än må vara.

Hank Deerfield (spelade av en tillbakadragen Tommy Lee Jones) väcks mitt i natten av ett samtal från den lokala militärbasen; hans son Mike, som tjänstgjort i Irak, har efter hemkomsten försvunnit spårlöst. Desperat och desillusionerad ger sig Hank iväg för att söka upp verkligheten bakom hans son försvinnande. Till sin hjälp har han den motvilliga polisförmågan Emily Sanders (Charlize Theron).

"In the Valley of Elah" startar upp som ett vackert utsnitt av det vardagliga amerikanska samhället. Under ytan ligger emellertid en manlig ordning, sakta utkristalliserad bit för bit. Den finns i den lokala polisstationen där Emily arbetar som ensam kvinna; och den känns i lokalerna på militärbasen. Det är utåt sett trevligt, men långt därinne finns hemligheterna.

Till en början känns det hela rörigt, osäkerheten som Hank känner är också påtaglig för åskådaren. Men det är en viktig känsla, vilsenhet är till en början både Hanks och filmens största positiva kännetecken. Det är det som håller den första halvtimmen över ytan. Sedan klarnar det bitvis upp, "In the Valley of Elah" börjar visa upp en annorlunda och värdefull syn på Irakkrigets baksidor: hemkomstens depressioner, droger och känslolöshet. När verkligheten tränger sig på skördas också frukten av att ha befunnit sig i ett laglöst tillstånd.

Under andra halvan tajtas berättelsen till, och vänskapsbandet mellan Hank och Emily både fördjupas och blir snart mer engagerande än det utdragna mystiska försvinnandet. Emilys kämpande mot de manliga hierarkierna och myndigheter som täcker för varandra är också långt mycket mer stimulerande och medryckande än grabbiga militärers hemliga orgier bland sprit och strippor. Fascinationen över Charlize Therons förmåga att karaktärisera utmärkta roller dröjer kvar; i " In the Valley of Elah" fortsätter hon gestalta vardagliga kvinnor med stark integritet.

Paul Haggis har skrivit en film som rakt igenom baserar sig på ärliga människoporträtt av stundtals mycket ärrade människor. Visst kan man tycka att en skådisskara som han förfogar över i "In the Valley of Elah" nog skulle klara sig hyfsat redan på tomgång, men berättelsen genomsyras av en mer än fullgod personregi (allra bäst är troligen Susan Sarandon som Mikes förvirrade och av sorg förstörda mor). Upplyftande är också, mitt i den hårda miljön, den avlösande humorn som vid vissa tillfällen tar udden från det jobbiga. Det tydliga avståndstagande från klassiskt gott mot ont är förstås befriande, men innerst inne är det ändå en Davids kamp mot Goliat: den vanliga människans försök att ta sig an det väldiga maskineriet. Och Haggis har faktiskt sparat det bästa till sist: slutbilden är bland det bästa som kan ses på vita duken i år.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera In the Valley of Elah - Saknad efter strid
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu