In The Cut 2003

Action Romantik Deckare Thriller
Australien
112 MIN
Engelska
In The Cut poster

Synopsis

Frannie Avery är en engelsklärare som bor ensam i New York City. Efter ett ovanligt grymt mord i grannskapet har hela området drabbats av kollektiv rädsla och förskräckelse. Trots detta inleder Frannie ett passionerat förhållande med den unge polisman som jobbar med mordutredningen. När nya mord begås är Frannie så uppslukad av sin erotiska affär att hon inte tänker på den gåtfulle polismannens beteende ...
Ditt betyg
1.8 av 56 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
In the Cut
Biopremiär
24 januari 2004
DVD-premiär
7 juli 2008
Språk
Engelska
Land
Australien
Distributör
SF Studios
Ålder
15 år
Längd

Senaste om filmen

Recensent

Alexander Dunerfors

1 januari 2008 | 00:00

Meg Ryan anar ugglor i mossen...

En bestialisk seriemördare härjar i ett bostadsområde i New York. Hans offer är uteslutande unga vackra kvinnor som hittas med armar, ben och huvuden avhuggna. Brottsplatserna lämnas riktigt blodiga och på offrens händer hittar polisen mördarens signatur, en förlovningsring. Låter som en helt ok Hollywoodthriller, eller hur?

Ge den filmidén till en kille och han lägger till spänning, action och en hård (men rättvis) kriminalare, helst spelad av en äldre erfaren skådis som Morgan Freeman eller Clint Eastwood. Ge den till en tjej, och hon lägger till kärlek, passion, blommor och poesi, och ger huvudrollen till före detta romkom-stjärnan Meg Ryan…

Jane Campions "In the Cut" är i grund och botten en psykologisk thriller men i hennes händer blir den en erotisk dramafilm om en kvinna, som man dessutom inte riktigt får grepp om. Frannie är lärare i engelska, ensamstående och i brist på manligt sällskap de senaste hundratolv åren spenderar hon gärna dagarna med att snacka sex med sin slampiga halvsyster (Jennifer Jason Leigh). En dag blir hon indragen i en mordhistoria då likdelar hittas i hennes trädgård. Hon har tidigare samma kväll sett den avlidna utföra blåsjobb på en man med en speciell tatuering (kvinnan var då, förstås, fortfarande vid liv…). När en polis (Mark Ruffalo) söker upp henne för att ställa några frågor borde hon kanske bli något misstänksam då han har samma tatuering på handleden. Korkad som hon är, av ren desperation eller kanske på grund av total brist på det där man brukar kalla kvinnlig intuition, inleder hon istället ett passionerat förhållande med den inte det minsta charmiga snuten.

Jag har svårt att känna någon sympati eller tycke för en filmkaraktär som via sin egen dumhet försätter sig i farliga situationer, som Frannie gör. Och jag har också svårt att förstå vad det är JaneCampion vill berätta med denna film, där feministiska diskussioner och obegriplig symbolik blandas med Frannies totala brist på egen vilja. Hon är en svag person som lever som i en drömvärld där alla karlar i stort sett gör vad de vill med henne, och vars livs enda vettiga beslut var att lämna sitt halvgalna svartsjuka ex (Kevin Bacon). "In the cut" är en film gjord för kritiker och för Oscarsakademin, som gärna låtsas att de gillar och FÖRSTÅR denna typen av film - inte för oss vanliga dödliga biobesökare. En tvåa blir betyget. Troligen högre än Frannies IQ!

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera In The Cut
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu