Ibelin 2024

Dokumentär
Norge
106 MIN
Norska
Ibelin poster

Synopsis

Mats Steen, en norsk gamer, dog av en degenerativ muskelsjukdom vid 25 års ålder. Hans föräldrar sörjde vad de trodde hade varit ett ensamt och isolerat liv, när de började få meddelanden från onlinevänner runt om i världen.
Ditt betyg
Användarbetyg saknas
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Ibelin
Språk
Norska
Land
Norge
Distributör
Netflix
Längd

Recensent

Annika Andersson

31 januari 2024 | 15:30

Vackert porträtt av World of Warcraft-hjälte i rullstol

Dokumentären om Mats Steen och hans alias Ibelin i World of Warcraft är lika sorglig som varm, lika tröstlös som vacker, lika hoppfull som pragmatisk. En känslosam resa utlovas.
Benjamin Ree (“The Painter and the Thief”, “Magnus”) är tillbaka med tårdryparen “Ibelin”, som följer Mats Steen och hans alias Ibelin i World of Warcraft, WoW, fram till dennes död vid endast 25 års ålder.
 
Låter det sorgligt? Ja, visst är det svårt att hålla tårarna tillbaka över det tragiska i Mats korta liv, särskilt mot slutet då han är bunden till rullstolen med minimal rörlighet. Duchennes muskeldystrofi är en grym och obönhörlig sjukdom där musklerna gradvis förtvinar tills kroppen ger upp, ofta redan i tonåren eller tidiga tjugoårsåldern. Det finns ingen bot.
 
I Mats sista skede kunde han inte ens använda den specialanpassade datamusen i spelet eftersom han inte kom åt alla funktioner. Det är alltid någon knapp han inte kommer åt, förklarar han, och WoW-vännerna undrar varför han “inte gör nåt”. För de känner inte till hans sjukdom. Det förstår inte varför han inte vill träffa dem på Meetups. I spelet är han deras hjälte, stor och stark, klok och empatiskt, en romantiker.
 
Ändå är filmen på många sätt oerhört vacker och upplyftande. Den fokuserar på allt det fina Mats åstadkom, hans livsglädje och optimism, och hans enorma inflytande på vännernas liv, som han lyckats berika såpass. En berättarröst liknande Mats egen läser ur hans blogg, och återskapade WoW-chattloggar visar Ibelin springande genom soliga Azeroth. En plats där livet leker.
 
Vi får följa hans liv innanför och utanför WoW, via hemmavideos och gamla fotografier till WoW-sekvenserna och intervjuer med de andra spelarna, Ibelins vänner. En medspelare berättar om hur Mats hjälpt henne att få bättre kontakt med sin autistiske son, som också intervjuas.
 
Vilken glädje för familjen när de inser att Mats liv inte var så ensamt och isolerat som de trott. De skriver ett inlägg att Mats gått bort, och meddelanden från vännerna runt om i världen droppar in. Han har en WoW-flickvän, och kärnkretsen av spelare vill komma på begravningen.
 
“Ibelin” är kanske inte en film som bjuder på många överraskningar, vilket dock inte gör den mindre sevärd. En fint berättad, vacker och känslosam film som rekommenderas varmt.
| 31 januari 2024 15:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Ibelin
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu