I Am You (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Tonåringen Rachel kommer aldrig hem från dansträningen och en stor utredning drar igång. Polisen är övertygade om att hon gett sig av frivilligt, men hennes föräldrar vägrar att tro det och bestämmer sig istället för att ta reda på sanningen själva. Ingen anar att den ohyggliga sanningen finns mitt framför deras ögon.
Visa hela synopsis

ALTERNATIV SAKNAS

ALTERNATIV SAKNAS

Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: I AM YOU

Chockerande brutalitet
Taipei 2011 - "I Am You" är en australiensk independentfilm om en försvunnen tonårsflicka, hennes bekymrade föräldrar och en mentalt störd kvinna. Filmens brutalitet är både chockerande och extraordinär. Slutresultatet griper inte tag så hårt som det borde.

Tonårsflickan Rachel Barber (Kate Bell) kommer från ett kärleksfullt hem med två systrar och hennes föräldrar. Rachel verkar ha allt. Hon är en talangfull dansare, vacker och förälskad. Caroline Reid (Ruth Bradley) har däremot en ansträngd relation till sina föräldrar och lider av depression. Hysteriska nervsammanbrott, ilska, vulgära ord och krokodiltårar är hennes vardag. Hon är Rachels gamla barnvakt och granne från andra sidan gatan. Caroline vill desperat bli en ny person och utarbetar en plan för att bli Rachel. När Rachel inte kommer hem som planerat sent en kväll känner hennes föräldrar (Miranda Otto och Guy Pearce) omedelbart att någonting är fel. Till föräldrarnas förtret är Melbournepolisen inte speciellt samarbetsvilliga.

Regidebuterande Simone North gör en godkänd insatts och lyckas stundtals behålla en viss form av spänning i filmen. Det är framför allt scenen mellan Caroline och Rachel som sticker ut.

Filmens stora behållning är tveklöst den irländska skådespelerskan Ruth Bradley. Hon skapar nästan ett outhärdligt porträtt av en ångestfull, självföraktad ung kvinna. När filmen blickar tillbaks i tiden finns en känsla av en desperat och okontrollerad vrede hos den unga rebelliska Caroline. Den växer sig över tiden härsken. Det finns en fantastisk scen när Caroline sliter av sig kläderna framför hennes känslomässigt avlägsna far och fullkomligt skriker ut hennes hat över sitt egna utseende.

Guy Pearce och Miranda Ottos smärtsamma resa blir dessvärre bara ett par överansträngda stötar av sorg och förtvivlat letande efter Rachel. Däremot är deras handlande en stark kontrast till Sam Neills uppträdande som Carolines far. Han betraktar hennes mest som en olägenhet.

Filmmusiken är utan tvekan är den stora besvikelsen. Det är framför allt den rockiga inledningen och avslutningen av filmen som känns fruktansvärt befängd. Musiken är också alldeles för hög i kontrast till resten av filmen. Här hade Nick Cave med sin dystra och mörka filmmusik behövts.

"I Am You" är en oväntat enkel filmatisering av Rachel Barbers försvinnande. Den skriftar i perspektiv och berättande. Vem Rachel Barber verkligen var får vi aldrig riktigt veta. Oavsett den sanna verkligheten filmen porträtterar bör känsliga tittare vara vaksam över dess brutalitet. Den här filmen handlar om att ge en tonårsflicka, som aldrig fick chansen att berätta sin historia en röst. "Det här är min historia... detta är vad som hände mig".

Linus Magnusson Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
David Brent
Filmens första kvart var alldels lysande, sen tappar den en hel del tempo när alla återblickar ska redogöras. Störde mig inte ett dugg på musiken, tvärtom. 3/5.
P U T T E
Sam Neill är med! Denna ska ses! ;)

Nej men den verkar faktiskt bra, fast det där om musiken oroar mig lite, det kan bli fruktansvärt fel ibland, hatar sånt.
VJ
Guy Pearce är med! Denna ska ses!

Veckans populära filmer

Visa fler