Humanistisk vampyr söker frivillig självmordsbenägen person 2023

Humanistisk vampyr söker frivillig självmordsbenägen person poster

Synopsis

Tonårsvampyren Sasha är inte som andra vampyrer - hon har ett stort problem. Till skillnad från de andra vampyrerna kommer Sashas huggtänder inte ut när hon är hungrig eller rädd. Hon behöver istället känna en stark personlig koppling till sitt offer - något som inte alltid är så lätt att uppnå. En dag träffar hon Paul, en osäker och gravt deprimerad tonåring, som är övertygad om att han aldrig kommer att kunna njuta av någonting i livet.
Ditt betyg
3.0 av 1 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Vampire humaniste cherche suicidaire consentant (Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person)
Biopremiär
29 mars 2024
Språk
Franska
Land
Kanada
Distributör
Njutafilms
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Lucas Mass

25 mars 2024 | 09:45

Humoristisk vampyrfilm som lever upp till sin sköna titel

RECENSION. Titeln må vara lång men filmen är knappt 90 minuter. ”Humanistisk vampyr söker frivillig självmordsbenägen person” visar en ny sida av de nattliga varelserna och utforskar samtidigt en tonårings mentala hälsa.
Tonåringen Sasha (Sara Montpetit) har ett stort problem, hon är helt enkelt för empatisk. Det kanske inte låter som ett problem men för en vampyr som behöver blod blir det besvärligt. Huggtänderna åker bara fram när hon känner en personlig koppling till sitt offer. Lyckligtvis stöter hon på Paul (Félix-Antoine Bénard), en väldigt deprimerad tonåring övertygad om att han aldrig kommer njuta av sitt liv. Paul går med på att bli Sashas nästa offer, men först vill Sasha att hans sista önskningar ska uppfyllas.
 
“Humanistisk vampyr söker frivillig självmordsbenägen person” är den ordrika titeln på Ariane Louis-Seizes underhållande regidebut. Till skillnad från många andra vampyrfilmer är ”Humanistisk vampyr” en humoristisk tappning där troperna i genren blir viktigare än blodspillan. Den är inte riktigt lika oseriös som ”What We Do in the Shadows”, utan snarare om den filmen korsades med den iranska vampyrfilmen ”A Girl Walks Home Alone at Night”.
 
Dessa filmer vänder vampyrkonceptet upp och ner och ser på genren från helt nya vinklar. Den iranska filmen använde konceptet för att skapa en mörk och stämningsfull berättelse om befrielse och identitet, ”Humanistisk vampyr” använder den dystra premissen för att berätta en humoristisk coming-of-age-saga. Det är mörka teman på gång för en film med mycket humor, men manuset har inga problem att hantera tonskiftningarna.
 
Där ”Humanistisk vampyr” istället sviktar är själva drivkraften i storyn. Efter ett tag finns det inte mycket mer för Sasha och Paul att göra utan manuset slingrar sig runt samma banor tills finalen meddelar att filmen är över. Handlingen bygger på odödlighet, depression, självmordstankar och mobbning, men ingenting biter tillräckligt djupt för att fastna med publiken.
 
Men det är en charmig film med en gripande atmosfär, starka prestationer och en imponerande balansgång mellan roligt och seriöst. Det är ingen modern klassiker i vampyrgenren men det är en charmig tonårsromans som bevisar att Ariane Louis-Seize är en regissör värd att hålla koll på. ”Humanistisk vampyr” är exakt det man hoppas på när man läser titeln.
| 25 mars 2024 09:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Humanistisk vampyr söker frivillig självmordsbenägen person
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu