Horizon Line 2020

Thriller
Sverige
87 MIN
Engelska
Horizon Line poster

Synopsis

Sara och Jackson upptäcker nya höjder av terror när piloten i deras lilla passagerarplan drabbas av en hjärtattack minuterna efter starten.
Ditt betyg
2.1 av 22 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Horizon Line
Biopremiär
6 november 2020
DVD-premiär
15 mars 2021
Digitalpremiär
25 januari 2021
Språk
Engelska
Land
Sverige
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

2 november 2020 | 16:45

Lika lättsmält som lättglömt

SF Studios första internationella film är en simpel men effektiv överlevnadsthriller med Mikael Marcimain bakom spakarna. Spänn fast säkerhetsbältet, låt hjärnan gå på autopilot och njut av en turbulent åktur.
När det kommer till svenskproducerade överlevnadsthrillers med ”internationella ambitioner”, visade biopubliken tydligt att de inte brydde sig ett dugg om ”Breaking Surface” i våras. Joachim Hedéns välgjorda dykardrama kom och gick nästan obemärkt, så utsikterna för ”Horizon Line” känns ärligt talat inte super. Å andra sidan är det en av få pulshöjande premiärer under en blockbuster-fri höst, så kanske räcker det för en ”biosuccé”… i coronamått mätt.

Upplägget är vad man kallar för high-concept i sin renaste form, en överlevnadsthriller utan konstigheter. Ett flygplan. En död pilot. Två passagerare som får svettas rejält i 90 minuter med naturen, tekniken och alla odds emot sig.

Hon (Allison Williams från ”Get Out”) har just anlänt till idylliska Mauritius för sin bästa väns bröllop. Han (Alexander Dreymon) är en flamma från förr som åter lyckas få henne i säng. Nattens drinkar och rajtan-tajtan gör att de missar den enda färjan som skulle ta dem till bröllops-ön. Lösningen blir att hyra ett skrangligt passagerarplan med en hjärtsjuk pilot. För vad skulle kunna gå fel? Ja, det allra mesta.

När piloten får en hjärtattack mitt uppe i luften är det upp till turturduvorna att försöka minnas alla sina (två) flyglektioner och allt de någonsin sett på ”MacGyver” för att försöka hitta land och komma i säkerhet. Manusförfattarna visar dem inget nåd: varenda viktiga mätare är krossad, en storm är på ingång och bränslemätaren tickar snabbt ner… Nya problem och utmaningar kastas in i skrattretande mängder, och frågan är - finns det tillräckligt med sprit och silvertejp ombord för att lösa dem alla?

”Horizon Line” ser ut och känns som en lika kul som korkad amerikansk thriller, en sådan som antagligen skulle ha landat direkt på streaming om det inte vore för SF Studios. Filmen markerar den svenska studions första steg på internationell mark, där ambitionen är att producera film med nordiska begåvningar för en världspublik. Begåvningen ifråga är Mikael Marcimain, känd för hyllade ”Call Girl” och ”Gentlemen” - och uppenbart inte rädd för att hoppa på mera lättsmält mainstream-underhållning.

I ärlighetens namn hade vem som helst ha kunnat regissera, för det finns knappt tid att sätta någon egen, personlig prägel på det hela. Med Marcimain bakom spakarna blir det iallafall en fartfylld film som håller spänningen uppe under största delen av sin korta speltid, men antagligen inget man skriver hem om. Uppfriskande är det också att se Malibu Barbie ta kommandot över situationen, medan hennes vän G.I. Joe klagar över en bruten arm. Även om de två huvudrollsinnehavarna lämnar mycket att önska i övrigt, så är Allison Williams otippade förvandling till Lara Croft en av filmens behållningar.
 
Spänn fast säkerhetsbältet, låt hjärnan gå på autopilot och njut av en jäkla åktur. Varning dock: ”Horizon Line” är en emellanåt skakig resa, och du riskerar att störa ihjäl dig på dina medpassagerare.
| 2 november 2020 16:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Horizon Line