Honest Thief 2020

Action Drama Thriller
USA
99 MIN
Engelska
Honest Thief poster

Synopsis

En bankrånare ger upp sin brottsliga karriär för sin kärlek, men blir förrådd av två FBI-agenter.
Ditt betyg
2.4 av 36 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Honest Thief
Biopremiär
9 oktober 2020
DVD-premiär
22 februari 2021
Digitalpremiär
29 december 2020
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Charlotte Brange

9 oktober 2020 | 15:32

Dussinaction med en trött Liam Neeson

En bankrånare vill lätta på sitt samvete genom att lämna tillbaka sina stulna miljoner – och korrupta poliser vill ha en bit av kakan. Honest thief är en actionfilm i mängden som saknar en riktig kick och medryckande pang-pang – inte ens biljakterna eller explosionerna är särskilt spännande. Det är synd - vi vet ju att Neeson kan skådespela, men med ett riktigt taffligt manus och träiga motspelare sker det inga underverk.
Är man automatiskt en bad guy när man begått ett brott? Tom Carter (Liam Neeson) har träffat den stora kärleken, men hans förflutna börjar knappa in och samvetet börjar står honom högt i halsen. Militärtjänsten har gjort honom specialiserad inom detonationer, något som därav blivit användbart vid inbrytandet i bankvalv runt om i landet under ett flertal år. Han är den ökända In-and-out-bandit – en karriärbana han nu vill lägga bakom sig.

Försöken i att lämna över sig till polisen möts av hånskratt från den federala polisen. Mängder av personer har erkänt de uppmärksammade rånen, och de två agenterna Nivens (Jai Courtney) och Meyers (Anthony Ramos) kopplas på fallet; något de tror kommer att vara en barnlek. Döm av deras förvåning när de faktiskt hittar en del av pengarna hos Carter – och det visar sig att synden girighet kan trumfa över vanligt folkvett.

Neeson, som i verkligheten nästan är 70 år gammal (!), har jag svårt att låta passera som en hårdnackad actionhjälte. Jag saknar hans lågmälda kraftfullhet från bland annat Schindler’s list – hellre än en hämndlysten gubbe som hotar hejvilt över telefon. För ja, även i Honest thief får vi ett ”I will find you”-mobilhot à la Taken.

Trots att Carter har rånat banker på hela 9 miljoner dollar och fejkat sin karriär för sin flickvän i ett år, så ska tydligen Tom Carter fortfarande vara en good guy. Han är ju en ärlig tjuv, och ärlighet och erkännande till polisen borde ju ändå löna sig i längden. Jag köper inte detta, och det känns osmart och alldeles för ogenomtänkt scenario från någon som har lyckats knäcka sig in i obrytbara valv under flera års tid. Ologiska händelser staplas på varandra - Carter bjuder frikostigt hem polisen till sig samt strösslar pengar omkring sig utan någon omtanke för vare sig sitt eget liv eller hans närstående.

Kate Walsh, som visade på ett stort känslomässigt register i Tretton skäl varför (2017-2019), är här reducerad till en naiv flickvän. Inte ens en liten nyans karaktären, utan hennes dumsnälla Annie bara hänger med på vägen. Jag tror själv inte för fem öre på Neesons bedyrande om sitt dåliga samvete, men det verkar hon svälja med hull och hår.

Att man ska tala sanning, och lätta på sitt samvete när det trycker på – det är ett fint budskap. Men det visar också på att om du inte tänker igenom din plan, så kan hela korthuset rasa ihop. Och tänker du inte igenom din film från manus till actionsekvenser, tja, då rasar även din film in i att enkelt glömmas bort.
| 9 oktober 2020 15:32 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
2
Underhållande men väldigt förutsägbar. Konceptet med en ärlig tjuv hade kunnat funka som drama, men funkar sämre som actionfilm. Det som händer efter själva erkännandet hade gett honom 25 år i finkan utan problem. Men sånt är lite för deppigt för en sent-på-natten-dussinaction så jag kan köpa att filmen helt ignorerar det. Helt okej Neeson standardaction, men det märks att gubben börjar bli gammal.
Läs mer
4
hur kan man vara tjuv och samtidigt ärlig
Läs mer
2
Många skådisar på tomgång i en inte alltför spännande film.
Läs mer
Visa fler