Herrar föredrar blondiner 1953

Herrar föredrar blondiner poster

Synopsis

I en av Marilyns mest omtyckta filmer spelar hon det glamorösa blonda bombnedslaget fast besluten att gifta sig med en rik miljonär, så hon kan se om det verkligen är så att "Diamonds Are a Girl's Best Friend"!
Ditt betyg
2.8 av 49 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Gentlemen prefer blondes
Biopremiär
1 oktober 1953
DVD-premiär
31 maj 2006
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Längd

Recensent

Ri Versteegh

5 augusti 2014 | 07:00

Musikalen det glänser om

"Herrar föredrar blondiner" är en film som gör allt den lovar att göra. Filmen bjuder på musik, skratt och romantik. Marilyn Monroe är kanske mest känd för den karaktär hon är i den här filmen, oskyldigt flickaktig men med ett öga för diamanter.
Två unga kvinnor reser med båt över Atlanten. Den ena är Lorelei Lee och den andra är Dorothy Shaw. Dorothy är med som förkläde för att se till att Lorelei är trogen sin blivande man. Det vore kanske inte så svårt om det inte vore så att Lorelei var så svag för diamanter och män som kan ge dem till henne. Detta leder till en rad komplikationer som i romantik- och musikalanda reds ut för att få ett perfekt slut med ett dubbelbröllop för Lorelei och Dorothy. 

Manuset är baserat på en musikal och lockar inte till några djupare insikter eller tankar kring kärlek. Det är ett roligt manus och filmen är fylld av sånger vi väl känner igen såsom "Diamonds are a girl's best friend" och "Little Rock". Det är en film skriven för att underhålla. Och det gör den. 

Regin går i samma tema. Vi stannar inte vid någonting särskilt länge. Allting bara snuddas vid så, på sätt och vis, blir man inte helt involverad i alla karaktärer. När det är dags för giftermål i slutet är man, som publik road, men inte engagerad på ett sätt som man kan vara. Varje scen och del av historien är bara små passager mellan att se Marilyn Monroe göra Marilyn Monroe och bryta ut i sång. 

Med tanke på titeln är det inte konstigt att Jane Russell, i rollen av förkläde, bleknar något vid sidan av Marilyn Monroe. Russell gör den, något otacksamma rollen bra och gör en härlig imitation av Marilyn Monroe i rätten då hon har på sig en blond peruk och försöker hjälpa sin väninna. Monroe gör inte sin mest intressanta roll i den här filmen, men hon gör vad publiken förväntar av henne och hon gör det väl. 

De scener som stannar i minnet är förstås alla dansnummer. När Russell och Monroe sjunger "Little Rock" ihop samt när Monroe gör "Diamonds are a girl's best friend". En av filmens sötaste karaktärer är Henry Spofford III, en väldig rik, värdslig och direkt nioåring. Han vet när han träffar en vacker dam och är inte den som kan luras. Henry Spofford III kommer till undsättning när Marilyn Monroe försöker komma igenom ett fönster och inte vill bli upptäckt.

Om du inte har sett mycket av Monroes filmer är detta en utmärkt introduktion till vem Marilyn Monroe var på vita duken. 
| 5 augusti 2014 07:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Herrar föredrar blondiner
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu