Greta 2018

Drama Thriller
USA
98 MIN
Engelska
Greta poster

Synopsis

När servitrisen Frances hittar en kvarglömd handväska i New Yorks tunnelbana tar hon med den hem till ägarinnan, pianolärarinnan Greta. Eftersom Frances mamma dött blir hon snabbt vän med den lite ensamma änkan som också nyligen förlorat någon. Att det var en dålig idé börjar hon inse först när det visar sig att hon inte är den första godtrogna tjej som lockats in i Gretas tillvaro.
Ditt betyg
2.2 av 25 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Greta
Biopremiär
26 april 2019
DVD-premiär
23 september 2019
Digitalpremiär
23 september 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

20 april 2019 | 10:00

Hängiven Huppert i skruvad stalkerthriller

Alla behöver vi en vän ibland, särskilt som nyinflyttad i en stor stad. Men det är inte helt riskfritt att bjuda in en främling i sitt liv. I B-filmsthrillern "Greta" blandar regissören Neil Jordan friskt genrer när Chloë Grace Moretz får en elak styvmor på halsen, med blandat resultat.
En ung kvinna hittar en kvarglömd handväska på New York-tunnelbanan. Den godtrogna servitrisen Frances bestämmer sig för att leta rätt på väskans ägare och som tack för hjälpen bjuds hon in på en kopp té. Föga anar hon att hon kliver över tröskeln till vargens lya. Den franska änkan Greta intar snart tomrummet som uppstått efter Frances nyligen bortgångna mor, som om hon hela tiden haft det planerat. När Frances väl börjar lyssna till sin rumskamrats oroliga varningsord om att inte lita på främlingar så är det redan för sent.
 
Irländaren Neil Jordan (“The Crying Game”, “En vampyrs bekännelse”) gifter bröderna Grimms sagor med 80- och 90-talets stalker-thrillers som “Farlig förbindelse” och “Handen som gungar vaggan” i sin synnerligen b-filmsbetonade “Greta”. Resultatet är både inbjudande och stundtals närmast motbjudande. En halvlyckad New York-version på sagan om den onda häxan i skogen med ett inskohornat stycke om sorgearbete eller - en rätt trivsam thriller utan vidare tuggmotstånd, lite beroende på humör.
 
Isabelle Huppert hänger sig fullkomligt åt rollen som den obehagligt efterhängsna extramamman Greta och likt i Paul Verhoevens “Elle” är det en njutning att se denna skarpa franska aktris få vara farlig, om än i en skissartad roll. Chloë Grace Moretz, som slog igenom stort vid 13 års ålder i “Kick-Ass”, tog nyligen en paus från skådespeleriet för att återfinna sin gnista. Hon uttryckte en vilja att arbeta med filmskapare som har tydliga visioner och återkomsten till vita duken med filmer som “The Miseducation of Cameron Post”, “Suspiria” och nu “Greta” känns som en spännande och klok nystart.
 
Neil Jordan må ha haft en tydlig vision för “Greta”, en over-the-top-stalkerrulle med potent genrefilmsblod i ådrorna. Han lyckas dock aldrig riktigt hitta rätt balans i tonen mellan skräck och lekfull pastisch vilket ger filmen ett något vilset uttryck. Men för den mer förlåtande cineasten fungerar Jordans lekfulla handlag, kombinerat med helhjärtade insatser från både Huppert och Grace Moretz, som vägledande brödsmulor i biomörkret vilket leder “Greta” bort från de snårigaste sagostigar och djupaste av b-filmsträsk.
| 20 april 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
4
Den här filmen förtjänar mer än en 2:a i betyg och jag anser inte den sortera under kategorin B-skräckis. Den är precis så där småkrypande obehaglig som thrillers ska vara. Isabelle Huppert står för 90% av min 4:a ,som är briljant som psykopatisk stalker. Jag gillade också den enkla men smarta premissen med väskan. Som alltid bygger såna här historier på att någon fattar mycket dåliga beslut och "Greta" är inget undantag. Men det går att förlåta eftersom handlingen i grunden är riktigt bra för sin genre i och med att den tar lite oväntade vändningar då och då. Det håller spänningen vid liv.
Läs mer
2
Ganska harmlös film en lång stund före det spårar totalt från psykolady. Chloë Grace Moretz skiner i denna film. 2+/5 (5/10)
Läs mer
2
Börjar som en mysig feel goodfilm om en ung tjej Frances som hittar en väska på spårvagnen och söker upp tanten Greta den tillhör, en vänskap spirar mellan dem, ända tills Frances råkar öppna ett skåp och finne exakt dussin kopior på väskan med olika tjejers namn på. Hon flyr genast och försöker skaka av sig den närgångna Greta, nåt hon skulle få ångra snabbt. Snart förvandlas den snälla ömsinta Greta till en mästerlig psykopat som förföljer henne och driver henne till vansinne.... Temat känns igen och även om Isabelle Huppert är en grym skådespelerska övertygar hon inte med sin galenskap i form av Greta och Chloe Grace Moretz känns för ytlig och naiv för att man ska ta henne seriöst med, en medioker thriller, inga wow eller överraskningar. Inget måste att ses på bio, funkade perfekt hemma i soffan med ;) Betyget blir en svag 3a... aaa
Läs mer