Göta kanal 3 - Kanalkungens hemlighet 2009

Komedi
Sverige
100 MIN
Svenska
Göta kanal 3 - Kanalkungens hemlighet poster

Synopsis

Kronofogden är återigen på besök hos Janne Anderssons Båtvarv. Men nu är pengar på väg, då de sista båtmotorerna till Italien är levererade. Dottern Petra kör turister i en gammal ångslup på Göta Kanal, och kanotisten Svante är tillbaka. Men så slår den italienska maffian till. Det kommer inga pengar… Kronofogden jagar Andersson men blir också själv jagad. Båtar sjunker, båtar exploderar, andra kör på land. Pengar kommer, pengar försvinner. Allt är som vanligt på Göta Kanal.
Ditt betyg
1.5 av 316 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Henrik Emilson

23 december 2009 | 12:34

Flopp – som i belly flop

Precis som befarat så blir det ytterligare ett magplask för "Göta Kanal 3 – Kanalkungens hemlighet". Det är helt enkelt inte bra. Och precis när vi tror att det är över, anar vi en uppföljare i en helt annan genre.

Jag försöker verkligen. Jag vet hur svårt det är att göra en film så utav respekt för filmmakaren och dennes vision, och för publiken som betalar inträde, så försöker jag verkligen att nollställa mig inför en filmvisning, skaka av mig alla fördomar i foajén och ha ett öppet och nyfiket sinne för vad som bjudas skall.

Jag tycker att den första "Göta Kanal" från 1981 är en bra komedi som fortfarande håller, precis som den första Sällskapsresan har en sorts folklustig och sävlig charm. Uppföljaren "Göta Kanal 2 - Kanalkampen" från 2006 var dock en filmisk katastrof. Läget inför visningen av "Göta Kanal 3" är alltså 1-1 och rent teoretiskt så skulle det kunna gå vilken väg som helst, bli en flipp eller flopp. Det blir en flopp, en rejäl belly flop. För trots mitt öppna sinne och försök att gilla karaktärer, spel och intrig och skämt, så blir det bara ett enda stort magplask. Inte ens mästerfotografen Jens Fischer har mycket att bjuda på i form av fina bilder.

I denna tredje installation så lider Janne Andersson åter ekonomiska problem och har kronofogden i hasorna. Allt verkar dock ordna sig då han väntar pengar från sina italienska kontakter. När maffian kommer emellan och hindrar betalningen blir läget svårt och kronofogden kan dra åt tumskruvarna ytterligare. Det ingen vet just då, är att kronofogden själv har skulder efter ihärdigt nätpokerspelande. Den enda chansen att få tag i pengar verkar vara att komma åt en skatt som Baltzaar von Platen - som byggde Göta kanal - lär ha gömt någonstans. Samtidigt arbetar Jannes dotter Petra som guide längs kanalen. Hon har en ny sambo, med misslyckat affärssinne, men hjärtat på rätt ställe.

Det fars fram och tillbaka med olika färdmedel på och längs kanalen i jakten på pengar hit och dit. Det finns ett kärleksgnabb mellan Petras svartsjuke sambo och den italienske affärskontakten Benito Siffredi. De fäktas i en scen. Ja, du läste rätt. Där emellan bjuds det på faktiskt riktigt dåligt spel av samtliga inblandade. Vilket inte alltid bör belastas skådespelarna själva utan kritiken ligger snarare på icke handfast regi och en undermåligt skriven dialog till att börja med. De har inte så mycket att arbeta med helt enkelt. Det har inte jag som recensent heller. Det finns liksom inget i filmen att värdera. Det enda som faktiskt var genomarbetat och genomtänkt och väl utfört var inledningstexterna där vi ser Göta kanals framfart genom en Sverigekarta och där skådespelarnas och medarbetarnas namn poppar upp som ortsnamn i kartbilden. Intressant och finurligt gjort. 

Jag är övertygad om att "Göta Kanal 3" kommer att bli samma publiksuccé som föregångaren. Men jag tror inte jag kommer att förstå varför. Jag kommer inte heller att förstå varför Rafael Edholms figur Benito Siffredi heter just Siffredi i efternamn? Är det obekant att han delar namn med den italienska porrstjärnan Rocco Siffredi? Eller är det ett upplägg för att kunna göra en porr-remake nästa gång med dåliga ordvitsar och anspelningar på kanal och anal? Det lär ju hur som helst inte vara mindre handling då, än nu.

| 23 december 2009 12:34 |