Get the Gringo 2012

Action Drama
USA
96 MIN
Engelska
Get the Gringo poster

Synopsis

"Get the Gringo" är berättelsen om Driver, en yrkesbrottsling som fångas av mexikanska polisen när han desperat försöker ta sig över gränsen i en bil full av stulna pengar. Polisen tar hand om kontanterna – och gör sig av med Driver på det ökända El Pueblito-fängelset, ett helvete på jorden, där olika gäng bestämmer reglerna. Driver har inga id-handlingar och går inte att identifiera med hjälp av fingertryck, ändå får han besök från amerikanska ambassaden. Av en korrumperad tjänsteman som hört talas om pengarna …

Om Driver inte kommer på något sätt att betala mannen kommer denne att meddela myndigheterna var Driver befinner sig. Och det kommer inte heller att dröja länge förrän personerna som Driver stulit pengarna från också vet var han finns. Det gäller alltså att fly eller illa fäkta. Driver slår sig ihop med en ung kille som lär honom hur man överlever i fängelset, men killen har en otäck hemlighet. Han har en ovanlig blodgrupp som han delar endast med Javi, den hänsynslösa brottslingen som styr i fängelset och han har ett läkarlag som står beredda att göra en levertransplantation så fort tiden är kommen. Men Driver har andra planer och snart har han utarbetat en djärv och fräck plan för att fly från fängelset tillsammans med den unga killen, hans mamma – och pengarna…
Ditt betyg
2.9 av 293 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
How I Spent My Summer Vacation
Biopremiär
11 maj 2012
DVD-premiär
29 september 2012
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

10 mars 2012 | 15:01

Gibson är tillbaka

Det är inte helt lätt att diskutera "Get the Gringo" utan att röra vid Mel Gibsons eskapader och kontroverser, speciellt när han nu är inblandad i manuset. Men jag ska försöka undvika det utöver denna blygsamma inledning, ty filmen förtjänar faktiskt bättre än att försvinna i dimman av verklighetens drama.

Har ni sett "Payback"? Brian Helgelands våldsamma thriller från 1998 (som finns i en ännu bättre Director's cut, väl värd att leta upp om ni missat) med Mel Gibson i huvudrollen som den av närstående bedragne Porter. Anledningen till att jag drar upp den filmen här är, förutom den naturliga kopplingen i skådespelare, är att känslan av "Get the Gringo" som en fristående uppföljare till "Payback". Att Driver är Porter, ett antal år senare.

Driver är alltså vad vi kallar Mel Gibsons karaktär i en här filmen, en yrkesbrottsling som varit med i några år vid det här laget, när han efter ett ekonomiskt lyckat jobb och en efterföljande biljakt kraschar rakt in i mexikanska gränsen och blir omhändertagen av oärliga myndigheter där. Fängelset han tas i är av intressant sort, där en av de intagna styr och där ett regelrätt samhälle med butiker och annat har växt fram, men det är ett fängelse likväl och Driver har ingen lust att stanna kvar längre än absolut nödvändigt.

Han blir vän med en ung grabb och dennes mor, vilket både hjälper honom överleva och leder honom in i nya problem, samtidigt som han vill ha tillbaka sina stulna stålar och ge lite folk han inte gillar på tasken.

Det är en härva men blir aldrig en rörig härva. Manuset, av Gibson och regissören Adrian Grunberg, är stabilt och faller inte i några egentliga fällor (åtminstone inga logiska luckor, även om jag skulle kunna komma med ett par invändningar som dyker upp enbart på grund av Gibsons historia av rasistiska kommentarer, men jag lovade ju lämna den biten därhän), och de olika trådarna reds ut effektivt. Detta är Grunbergs som regissör och han gör ett tryggt jobb även där. Enkelt och snyggt.

Jag är aningen osäker på voice-overn, Driver agerar även berättare genom historien, men får medge att det hjälper till att ge filmen en skön stämning av noir. Voice-overn är också en av mina få egentliga invändningar mot "Get the Gringo", som till min förtjusning lyckas vara en riktigt underhållande, brutal och engagerande film. Inga klagomål heller på Mel Gibsons insats här, han är en jävligt bra skådespelare och den här typen av roll passar honom som fingrarna i knogjärnet. Det är kul att se honom i det igen och det märks att han har kul.

Och medan jag förstås inte kan säga bu eller bä om huruvida kopplingen till "Payback" är medveten eller ej tänker jag fortsätta låtsas ett tag till. Låtsas att "Get the Gringo" är den självständiga uppföljaren. För det blir roligare så.

| 10 mars 2012 15:01 |