Brev från månen 2016

Romantik Drama
Frankrike
120 MIN
Franska
Spanska
Tyska
Brev från månen poster

Synopsis

Gabrielle (Marion Cotillard) är fångad i ett kärlekslöst äktenskap, byggt på föräldrarnas förväntningar snarare än passion. Ständigt sjuk reser hon till en alpinsk kurort, och väl där faller hon för mystiske löjtnanten André. Gabrielle slits nu mellan säkerheten hos sin make, och den brinnande låga som väckts av André. From the Land of the Moon är ett glödande romantiskt drama baserat på Milena Agus hyllade kortromanOnda stenar.
Ditt betyg
3.2 av 9 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Mal de pierres
Biopremiär
2 juni 2017
DVD-premiär
2 oktober 2017
Digitalpremiär
2 oktober 2017
Språk
Franska, Spanska, Tyska
Land
Frankrike
Distributör
NonStop Entertainment
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Fanny Degerfelt

28 maj 2017 | 10:00

Fransk melankoli för romantikern

"Brev från månen" är en väldigt fransk berättelse om Gabrielle som efter att ha varit fångad i ett kärlekslöst äktenskap finner kärleken på en kurort i alperna. Förväntningar uppfylls utan överraskningar, men kommer ändå gå hem hos frankofiler som gillar ett intimt drama.
Gabrielle är en passionerad, temperamentsfull kvinna, fångad av förväntningarna i 1950-taletets franska landsbygd. Hon lider av kramper, och hennes mor hävdar att hon har ”problem med nerverna.” Hon längtar efter kärlek men finner sig snart bortgift och fångad i ett kärlekslöst äktenskap; kanske tycker han om henne, men han lämnar henne kall. Det visar sig att hon lider av njursten, så hon skickas på en kurort där hon faller för den mystiske löjtnanten André. Trots att han är sjuklig väcker han en passion hos henne som legat förtryckt under många år. Gabrielle är uppslukad av André, men utanför kurorten väntar en hård verklighet.

”Brev från månen” är en fransk filmatisering av en italiensk) roman, på båda språken – och även i svensk översättning – heter romanen ”Onda stenar.” Vilket anknyter till de njurstenar Gabrielle behandlas för på kurorten. Boken är på engelska översatt till ”From the Land of the Moon” vilket jag antar är varifrån filmens svenska titel kommer. Kanske finns det något i boken som förklarar sambandet, men när det gäller filmen förstår jag inte alls var titeln kommer ifrån.

”Brev från månen” är en film med en särskild målgrupp: folk som uppskattar melankolisk, franska romantik. Eftersom jag inte riktigt platsar in i den upplever jag att den som långsam och ganska melodramatisk. Men är det vad en är sugen på kommer ”Brev från månen” inte vara en besvikelse. Den är vacker på ett lättillgängligt vis, vändningen i tredje akten är tillfredsställande och skådespelarna är alla begåvade utan att göra mycket väsen av sig. Dock ryckte jag till av förvåning av en sexscen som var aningen mer grafisk än vad en vant sig vid. Inte tillräckligt för att vara chockerande, men ändå överraskande i genren.

Förutom huvudrollen består rollbesättningen och regi mestadels av personer du förmodligen aldrig hört talas om såvida du inte har ett brinnande intresse för fransk film. Marion Cotillard (förmodligen mest känd utanför Frankrike för sina roller i ”Inception” och ”La vie en Rose”) är Gabrielle. Hon är knepig, vacker och passionerad – precis som förväntas i ett romantiskt, franskt drama. Det är dock något distraherande att Cotillard spelar samma person under uppskattningsvis 20 år, och den enda förändringen som sker är att hon får en annan frisyr.

Louis Garrel spelar Gabrielles kärleksintresse med det mycket subtila namnet André Sauvage. Hipsterpoäng till den som såg honom i det intressanta, vagt incestuösa 60-talsdramat “Dreamers.”

”Brev från månen” uppfyller förväntningarna utan att vara sticka ut nämnvärt, även om tredje akten bjuder på en oväntad vändning. Förmodligen kommer det bli en sån film som dyker upp med jämna mellanrum i SVT. Om du gillar melankoliska franska filmer kommer du att uppskatta även denna.
| 28 maj 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Franskt drama om en ung kvinna på 50-talet som väljer att gå sin egen väg. När hon faller för den gifta skolläraren i byn, tvingar hennes mamma att gifta sig med en spansk arbetare på gården. Men deras liv vill präglas av hennes kärlekskranka sjukdom till andra män, som tynar bort både henne själv som deras äktenskap.... Oerhört vacker och "pure" drama om en kvinnas vilja att följa sitt hjärta i en värld där kvinnor ansågs vara hysteriska om dem var "bångstyriga"... Fantastiskt skådespel av Marion Cotillard... Betyget blir en 4a... Cast: Louis Garrel, Alex Brendemühl, Marion Cotillard mfl.. AAAA
Läs mer