Freaky 2020

Komedi Skräck Thriller
USA
102 MIN
Engelska
Freaky poster

Synopsis

17-åriga Millie Kessler försöker bara överleva de blodtörstiga salarna i Blissfield High och de populära elevernas grymhet. Men när hon blir det senaste målet för The Butcher, stadens ökända seriemördare, blir hennes sista år på high school det minsta av hennes bekymmer.
Ditt betyg
3.0 av 43 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Freaky
Biopremiär
13 november 2020
DVD-premiär
19 april 2021
Digitalpremiär
5 april 2021
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

12 november 2020 | 09:00

Blodig genremix med glimten i ögat

Till hälften en ytlig high school-komedi, till hälften en brutal tonårsslasher. "Freaky" lånar det bästa av två världar och skapar årets kanske mest otippade genremix, en underhållande body swap-skräckis med mängder av kreativa dödsscener.
Har du någonsin undrat hur en blandning mellan "Freaky Friday" och "Fredagen den 13:e" skulle kunna se ut? Inte jag heller... men här är den ändå - skräckkomedin "Freaky", där en tonårstjej byter kropp med en sadistisk seriemördare på rymmen.

Så mycket mer finns det egentligen inte att säga om handlingen. Det är precis så enkelt, korkat (och oemotståndligt lockande, får jag medge) som det låter. När blyga Millie (Kathryn Netwon) faller offer den fruktade Blissfield Butcher (Vince Vaughn) hamnar de plötsligt, på något magiskt voodoo-vis, i varandras kroppar. Millie undviker med nöd och näppe att bli mördad, men måste nu finna sig i att vandra runt som tvåmeters karl med ett efterlyst ansikte. Och detta medan mördaren tar hennes plats i skolbänken i jakt på nya offer att skörda.

Regissör är Christopher Landon, som gjorde en liknande slags skräckkomedi med "Happy Death Day" för ett par år sen. Han tog grundidén från "Måndag hela veckan" och spetsade den med slasherfilmens alla konventioner för en underhållande genremix. Här är det istället som om "The Hot Chick" körts ner i en mixer ihop med "Jag vet vad du gjorde förra sommaren". Receptet på en blodig homage till både high school-filmen och 80/90-talets skräckvåg.

Men den som var rädd för någon mesig PG-13-variant kan andas ut. Här är det hård R-rating som gäller, tack vare flera rätt brutala och kreativa dödsscener. Kroppar sågas itu och huvuden krossas på löpande band, så en varning för känsliga tittare kan vara på sin plats.

Fokus ligger annars på mer larvigt än läskigt. Det är ju rätt kul att se skådespelare göra något tvärtemot det förväntade. För Kathryn Newton innebär det att smyga runt med ond Terminator-blick, medan Vince Vaughn gör en parodi på en hysterisk skolflicka med många skrik och "eww". Det är kanske inte de mest nyanserade karaktärsporträtten i deras liv, men de säljer det. Skådespelarna verkar ha kul, det har man som tittare också.

I ärlighetens namn håller inte "Freaky" för närmare granskning. Filmen vill driva med high school-komedier men faller i samma trötta klyschor. Den vill ingjuta nytt blod i slashergenren, men är inte tillräckligt vass eller satirisk för att mäta sig med något som "Scream". Och varje gång mördarjakten stannar av för ett "djupare" samtal mellan två karaktärer vill man bara skrika.
 
Men den försöker inte vara något sofistikerat heller. "Freaky" är fånig och väl medveten om det. Det är istället i den osannolika blandningen av dessa två genrer - tonårskomedi och blodig rysare - som "Freaky" hittar något unikt, och mycket underhållande. Här har regissören och manusförfattaren Landon funnit sin alldeles egna lilla lekhörna i Blumhouses filmuniversum, och jag hoppas iallafall på fler genreskiftande filmer i samma anda.
| 12 november 2020 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Freaky