Framtidens melodi 2011

Drama
Sverige
84 MIN
Svenska
Framtidens melodi poster

Synopsis

Stig Manner är loppishandlare, och kämpar för att klara dagen. Till sin hjälp har han Janos, en bohemisk trubadur som helst vill leva fri från samhällets alla krav. Stig ser en stor begåvning hos Janos och har bestämt sig för att bli hans manager. Nu ska en av världens hårdaste branscher få se på riktig begåvning! Men plötsligt blir Stig påmind om sitt förflutna, något som kanske förändrar allt.
Ditt betyg
2.8 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Framtidens melodi
Biopremiär
10 juni 2011
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Folkets Bio
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Lisa Olsson

9 juni 2011 | 12:50

Kärleksfullt om samhällets utstötta

Filmen om den udda Janos och hans manager Stig Manner är så levande att man stundtals glömmer bort att det faktiskt är en fiktionsfilm. Det är en fin berättelse med både värme och tragik om samhällets udda figurer och deras försök att ta sig fram i tillvaron.

Historien utspelar sig i Karlstad där Stig Manner lever på att sälja gamla grejer till loppmarknader, samtidigt som han hoppas på det stora genombrottet för musikern Janos, som han försöker vara manager åt. Det är dock inte det lättaste eftersom Janos har en förmåga att försvinna och göra lite som han vill, som att tända brinnande ljus i köpcentret, plocka smågodis från golvet på Ica och leta mat i soporna.

Stig hör inte direkt till samhällets vinnare heller, men när han går in i sin managerroll blir han en helt annan människa, en riktig entreprenör som försöker sälja in Janos överallt. Hans högsta önskan i världen är helt enkelt att Janos ska lyckas. Man förstår snabbt att Stig vill ha en ersättning för det liv han själv aldrig fick. Att försöka ta ansvar för Janos blir ett försök att göra något gott i livet, eftersom han har misslyckats med så mycket tidigare.

Det närgångna kameraarbetet och det trovärdiga i berättelsen gör filmen så dokumentär i sin form att man glömmer bort att det faktiskt är fiktion. Rolf G Ekroth och Sven Olof Molin som spelar huvudrollerna är så övertygande att man omöjligt kan se dem som skådespelare. De ÄR Stig och Janos. Ingen av dem är etablerade skådespelare men med en otrolig känsla visar de oss hur det är att tillhöra samhällets utkant. Hur folk tittar snett på en och hur det är svårt att få hjälp när man är sjuk. Att leva livet annorlunda är helt enkelt förbjudet. Som Janos uttrycker det i en sång tillsammans med en vän: "Revolterar man mister man allt".

Det är mycket möjligt att "Framtidens melodi" låter som en riktigt deppig film och visst kniper det till i hjärteroten flera gånger, men den innehåller också mycket värme och humor. Regissörerna Jonas Holmström och Jonas Bergergård, även kallade DubbelJonas, har onekligen lyckats väl med sin långfilmsdebut. Det är en stillsam skildring som aldrig tråkar ut och som ger ett fint porträtt av två vänner med hjärtat på rätt ställe. Enligt samhället har de dock hjärnan på fel ställe. Men man får ju tro Stig när han säger "En dag ska vi stå på toppen". Såklart de kommer att göra det! Missa inte denna ärliga filmpärla.

| 9 juni 2011 12:50 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Framtidens melodi