Extraction 2020

Action Thriller
USA
116 MIN
Engelska
Extraction poster

Synopsis

Tyler Rake är en orädd legosoldat som skickas till Bangladesh för att rädda en knarkhandlares kidnappade son. I den mörka undre världen, fylld av vapenhandlare och knarklangare, ställs han inför sitt farligaste uppdrag någonsin – ett uppdrag som kommer förändra både Tylers och pojkens liv.
Ditt betyg
3.0 av 95 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jakob Åsell

22 april 2020 | 17:00

Hårdkokt bengali-action

Chris Hemsworth lägger Thors hammare åt sidan för att, med lika hårda knogar, bekämpa skurkar som legosoldat på dödligt uppdrag i Bangladesh. “Extraction” lär hålla en tacksamt dåsig karantän-publik som gisslan i väntan på nästa Liam Neeson-rökare.
När vi först träffar legoknekten Tyler Rake (Chris Hemsworth) vaknar han upp bakfull ute i den australiensiska vildmarken, ber kompisen hålla hans öl och kliver sen rakt ut från ett 30 meter högt stup för att landa i lotusställning på botten av floden därunder. Med patenterat plågade rådjurs-/cowboy-ögon mediterar han där och minns en förlorad familj. Redan här vet vi allt vi behöver om Tyler Rake. Han är stentuff och orädd men med hjärtat på rätt ställe – bakom mörka pilotbrillor och ett pansar av svällande muskler.
 
Uppe vid ytan får han sitt nästa livsfarliga uppdrag – att frita den kidnappade sonen till en internationell gangsterboss. Ett uppdrag som ska ta honom till ett pulserande Dhaka, ett getingbo av korrupta poliser, hänsynslösa knarkbossar och tungt beväpnade gatugäng som alla ämnar sätta käppar i hjulen för hans våghalsiga fritagningsförsök.  
 
Bröderna Russo ("Avengers: Endgame", "Avengers: Infinity War") har satt sin grafiska novell “Ciedad” i händerna på duons stuntkoordinator Sam Hargrave. Resultatet är i princip ett enda långt hyper-koordinerat stunt, med en maxad 12-minuter lång actionscen i en tagning som mittpunkt. När jag, i min recension av Sam Mendes krigsfilm “1917”, beskrev den “filmskapande på stora pojkars vis” så hade jag alldeles uppenbart ännu inte sett Chris Hemsworth gå fram som en skördetröska genom Dhaka, tätt följd av en skäggig macho-regissör i cowboyhatt som spänt fast sig själv och kameran på en motorhuv.
 
“Extraction” befäster Hemsworth som de grova verktygens man, det mer känslobaserade filmiska finsnickeriet får han lämna över åt någon annan. Varje krystad, tårdrypande drama-passage blir här bara ren buffertid i väntan på nästa level i en hundratjugominuters-trailer till film som hade fungerat lika väl som tv-spel.
 
Säga vad man vill om Bayhem-manuset, men den sinnesavtrubbande densiteten på actionscenerna och de charmigt nostalgiska John Woo-vibbarna eleverar ändå “Extraction” strax ovan mittfåran för Liam Neeson-dussinthrillers. En riktig torktumlare till actionrökare helt enkelt. Håll i er! 
| 22 april 2020 17:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
3
Helt ok film. Inte så spännande men riktigt bra actionscener. Slutet är bra och stämningsfullt också.
Läs mer
3
Bra fart från första minuten till sista. Nej, denna actionstänkare har knappt någon handling och den lilla den har har en viss problematik. Vem ska man heja på egentligen, detta är inte helt solklart, och finns det verkligen legosoldater som har problem med sin betalningslösning? Ha ha, men det är inget man ska bry sig nämnvärt om. Detta är stenhård, brutal och blodig action från början till slut och filmen har en del nya grepp som verkligen tillför adrenalin. Snyggt, rått, simpelt, men bra. 3/5
Läs mer
2
Actionscenerna var riktigt bra men tyvärr var storyn inte lika bra. Det blev aldrig varken riktigt spännande eller intressant. Betyg 2 av 5
Läs mer