Ett annat land 1984

Romantik Drama Biografi
Storbritannien
90 MIN
Engelska
Ett annat land poster

Synopsis

På en prestigefylld engelsk internatskola under 1930-talet blir två av eleverna, Tommy Judd och Guy Bennett, inte accepterade då Judd är uttalad kommunist och Bennett frispråkigt homosexuell. Det går så långt att Bennett vänder sig mot Ryssland i syfte att bli spion åt öst.
Ditt betyg
3.6 av 5 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Another Country
Biopremiär
6 december 1985
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Linus Magnusson

23 juli 2011 | 22:45

Fascinerande vacker berättelse

Taipei 2011 - En underbart vacker liten film om homosexuell kärlek, vänskap och förräderi bland unga män på en ålderdomligt korrekt och stel brittisk skola på 1930-talet. Colin Firth är en av många stjärnor som lyckas göra den här filmen till ett riktigt guldkorn.

"Ett annat land" är ett oerhört talande porträtt om livet på en av Storbritanniens främsta privatskolor på 1930-talet, där klass och rang är av största vikt. På ytan är allt perfekt men det finns naturligtvis en mörk sårbarhet för våld och fördomar. Homosexualiteten frodas på skolan och är underförstått accepterad, bara det inte blir allmänt känt. Guy Bennett (Rupert Everett) är skolans svarta får. Han har haft sex med nästan alla prefekterna och är frispråkigt homosexuell. När han inte vinkar efter vackra unga män kämpar han för att nästa termin bli en av "gudarna" eller mästerprefekt.

Bennetts heterosexuella vän Tommy Judd (Colin Firth) är intellektuell och uttalad kommunist. Han vägrar att aktivt delta i skolans stela sociala hierarki. Varken Bennett eller Judd är speciellt accepterade bland sina jämnåriga. När två studenter blir upptäckta och en av dem tar självmord för att undgå relegering utbryter en skandal. De nya strikta reglerna sätter käppar i hjulen för Bennetts livsstil, speciellt när han faller hopplöst förälskad i den blonda James Hardcourt (Cary Elwes).

För att stilla allas misstankar och fördomar om den här filmen. Den är inte någonstans tråkig och inga intima kärleksscener á la "Brokeback Mountain". Filmens budskap om ambitioner och lojalitet är tidlös. Det finns även en rejäl dos klockren humor som lyfter filmen till en njutbart underhållande nivå. Firths passionerade försvar av Stalin är underskattad komedi på allra högsta nivå eller när han replikerar, I don't need to be clever, I am clever.

Filmen är baserad på Julian Mitchells succé föreställning om Guy Burgess liv, som tillsammans med Donald Maclean förrådde Storbritannien. De tillhörde den övre medelklassen men vände sig till kommunismen och levde dubbelliv som sovjetiska agenter. "Ett annat land" handlar inte bara om hur det var att vara gay på 30-talet utan också om varför Guy valde att förråda Storbritannien.

Rupert Everett är strålande i rollen som en desperat och narcissistisk morsgris. Han är en mörk och stilig ung man, som accepterar skolsystemets fasor i gengäld för de belöningar som ges. Det är svårt att sympatisera med honom men i slutändan står det i stark kontrast till de svar filmen försöker besvara.

Det är inte bara Rupert Everett som gör en utomordentlig skådespelarinsats. Colin Firth är nästintill oigenkännlig i rollen som den sympatiskt snorkiga och missbelåtna Tommy Judd. Firth har de senaste åren setts i storfilmer som "En enda man" och "The King's Speech". Det här är hans allra första framträdande på vita duken. Han är inte alls den buttra träbocken vi har lärt känna utan kaxig och välartikulerad.

Anna Massey är också fantastisk som Bennetts anständigt sinnade mor. Cary Elwes rodnar mest i rollen som den stiliga unga mannen som stjäl Bennetts hjärta. Filmen är oerhört visuellt vacker och fungerar fortfarande som en metafor för samhället i stort. Ett romantiskt och tankeväckande drama.

| 23 juli 2011 22:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Ett annat land
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu