En säsong i Frankrike 2017

Drama
Frankrike
100 MIN
Franska
En säsong i Frankrike poster

Synopsis

Abbas har flytt kriget i Centralafrikanska Republiken tillsammans med sina två barn. De bor nu i Frankrike och i väntan på politisk asyl arbetar Abbas på en matmarknad. Trots ovissheten om framtiden infinner sig en vardag för barnen och Abbas inleder en kärleksrelation med Carole. Tillsammans med henne får de ett hem men en dag knackar polisen på.
Ditt betyg
Användarbetyg saknas
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Une saison en France
Biopremiär
24 augusti 2018
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
Folkets Bio
Längd

Recensent

Fanny Degerfelt

15 augusti 2018 | 10:00

En sorglig berättelse som misslyckas med att beröra

En desperat faders kamp för asyl har alla beståndsdelar för en snyfthistoria. Men "En säsong i Frankrike" misslyckas på något sätt med att få mig att känna något annat än förvirringen över varför jag inte känner något.
Abbas (Eriq Ebouaney), en gymnasielärare från Centralafrikanska republiken har flytt till Frankrike med två barn, bror och bördan av sorg över sin bortgångna fru. Samtidigt som han ansöker om politisk asyl arbetar Abbas på en matmarknad där han möter Carole (Sandrine Bonnier). Hon öppnar varmt sitt hem för Abbas och hans barn, men när franska staten avslår Abbas ansökan ställs allt på sin spets och de tvingas fatta avgörande beslut.

Den här filmen får mig att känna mig som en usel, kall människa. Trots den omöjliga, orättvisa situationen, kringflackande och de små barnen som bara vill stanna på en plats, trots att Abbas gör så gott han kan men gång på gång knuffas mot en emotionell bristningsgräns - så känner jag inget. På något sätt misslyckas denna mycket känslosamma berättelse att greppa mig, och jag vet inte riktigt varför. Skådespelet är okej, även från de små barnen. Berättelsen har alla beståndsdelar för att vara en snyfthistoria. Men ändå - ingenting.

Jag överväger att höja betyget bara för att. För att det är en viktig film, för att det är en berättelse som förtjänar att höras - om ett kallt system, människorna som hamnar i kläm, men också vanliga människors medmänsklighet. Men i slutändan kan jag inte lura mig själv. Den misslyckas med sitt objektiv.
 
Istället kan jag rekommendera några några andra filmer som lyckas med det “En säsong i Frankrike” misslyckas med - den drabbande flykting/science fiction-filmen (!) “Destination Europa” och isländska “And Breathe Normally” som båda haft premiär under sommaren, samt dokumentärerna “After Spring” om det enorma flyktinglägret Zaatari och Ai Weiweis utmärkta “Human Flow.” 
| 15 augusti 2018 10:00 |