Diane von Furstenberg: Woman in Charge 2024

Dokumentär
USA
97 MIN
Engelska
Diane von Furstenberg: Woman in Charge poster

Synopsis

I en värld där strävan efter jämställdhet och kampen för feminism är mer aktuell än någonsin, erbjuder denna dokumentär en djupgående titt på självständighet och elegans genom Diane von Furstenbergs egna ögon.
Ditt betyg
Användarbetyg saknas
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Diane von Furstenberg: Woman in Charge
Digitalpremiär
25 juni 2024
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Disney+
Längd

Recensent

Annika Andersson

9 juni 2024 | 06:00

Hyllningsfilm till älskad modeikon

Lättviktig men inspirerande dokumentärfilm om modeikonen Diane von Furstenberg som introducerade omlottklänningen på 70-talet. En hyllning till kvinnlig självständighet.
Vem känner inte till Diane von Furstenberg och hennes älskade “wrap dress”? Som kom till när hon slumpmässigt introducerats för textiltryck av en bekant, och som hon börjar använda på jerseytyger till blusar vars omlottform hon inspirerats av från ballerinatoppar? Efter att ha sett toppen bäras med matchande underdel i ett reportage, sätter hon ihop de båda till en klänning som gör omedelbar succé. Endast 22 år gammal driver hon ett helt modeimperium.

Färre känner kanske till modeikonens händelserika liv bortom omlottklänningen. Mer om det får vi veta i dokumentärfilmen “Diane von Furstenberg: Woman in Charge” av regissörsduon Sharmeen Obaid-Chinoy (Oscarsbelönad för två kortfilmer och på gång med Star Wars-film) och Trish Dalton, som kickade igång Tribecas filmfestival till rungande applåder. För Diane är inte bara modeikon utan även en del av New Yorks DNA.
 
Hit kom hon som ung och nygift med den tyske prinsen Egon von Furstenberg - en spännande tid och plats för de bådas bisexuella och sexuellt frigjorda livsstil under 70-talet och Studio 54-eran. “En man i en kvinnas kropp” kallar hon sig när hon pratar om de många kärleksaffärerna.
 
Jetsetdrottning, tvåbarnsmamma, canceröverlevare, bokförlagsgrundare, filantrop. Ett liv väl levt, och för det tackar hon sin mamma. Dianes grek-judiska mamma överlevde Auschwitz vägde endast 25 kg vid befrielsen. Doktorn trodde aldrig att hon skulle kunna får barn men 1946 föddes Diane - ett mirakel!
 
Filmen är kompilerad av gamla fotografier, arkivmaterial, och intervjuer med tunga namn som Oprah, Hillary Clinton, och Fran Lebowitz. Samtliga berättar om hur mycket de låtit sig inspireras av henne. Barnen ger något mer matig information - Alexander skrattar när han berättar om alla kända namn han sett strosa ut ur mammans sovrum, medan Tatiana öppnar upp om en genetisk avvikelse hon fått diagnostiserad i vuxen ålder - men som Diane missat under hela hennes uppväxt, vilket väger tungt på dennes samvete.
 
I övrigt är filmen en lättviktare, ett hyllningsporträtt som skummar över alla nedgångar. Visst nämns antisemitism från Egons familj. Mammans mentala kollaps. Att hon vid en tidpunkt förlorade företaget. Men filmen fokuserar på det positiva, det inspirerande. Dianes livsverk är en triumf, och hon är rolig att lyssna på. Dokumentärteamet följer henne på utställningspreparationer, familjesammankomster, och för att titta på hennes kommande gravplats, medan hon berättar små anekdoter ur sitt liv.
 
Det är en trivsam filmupplevelse och ett måste för alla fashionistas. Dessutom bjuder filmen på en stor dos New York-nostalgi. Men framför allt inspirerar den till att våga vara den du är och följa din egen väg. 
| 9 juni 2024 06:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Diane von Furstenberg: Woman in Charge
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu