Devil's Knot (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Ett gripande och verkligt mysterium om de ökända morden på tre små barn i en liten stad i Arkansas, USA 1993. Polisen anklagar och dömer tre tonåringar, senare kända som "The West Memphis Three", för att ha begått morden som en del i en satanistisk ritual, men en mor och utredare misstänker att sanningen kan vara ännu värre.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: DEVIL'S KNOT

Atom Egoyan om The West Memphis Three
Atom Egoyans dramatisering av de omskrivna pojkmorden i Arkansas och den rättsfars som följde, är snygg, välspelad och fascinerande. Ändå är summan mindre än beståndsdelarna - den borde varit ännu bättre.
Historien om The West Memphis Three är lika makaber som skakande. Tre små pojkar mördas brutalt i djupet av den amerikanska södern. De tre unga män som snabbt arresteras för dådet löper gatlopp i media och rättsalar och döms snabbt och summariskt till lagens strängaste straff. Berättelsen kunde ha slutat där, men ett årtionde senare grävde dokumentärer som "Paradise Lost" och "West of Memphis" vidare där polis och åklagare inte hade grävt. Det filmmakarna blottlade var ett ormnäste av fördomar, falska vittnen, korrumperade poliser och tre lite annorlunda ungdomar som snabbt lades på offeraltaret.
 
Den hyllade kanadensiske regissören Atom Egoyan har gjort en förhållandevis rak dramatisering av dramat, på gott och ont. Han väljer att återberätta skeenden i kronologisk ordning och med ett neutralt öga. Vi får se hur pojkarna cyklar iväg mot sin undergång, hur FBI-agenterna letar efter - och hittar - deras kroppar i en flod, hur föräldrarna reagerar med bottenlös sort och sedan hur rättsmaskineriet långsamt men obevekligt vaknar till liv. Det märks dock ganska snart, för den som har sett någon av dokumentärerna, att Egoyans strama berättande kommer med ett pris - filmen lyckas inte återge och förklara alla de komplicerade vändningar och twister som fallet tar. På drygt en timme och trekvart finns det inte en chans att kunna få en rättvis överblick över alla tragiska människoöden som drabbats av brottet och dess efterverkningar.
 
Samtidigt är det mycket som talar för filmen. Fotot är utsökt, miljöerna stämningsfulla, skådespelarna levererar i princip rakt igenom. Särskilt Reese Witherspoon övertygar som mamma till ett av mordoffren, en roll som är så långt som man kan komma från tidigare fjäderlätta komedier som "Legally Blonde".  Mindre lyckad är Colin Firth som är makalöst felcastad i rollen som privatdetektiven som börjar nysta i fallet efter att domarna har fallit. Hur producenterna tänkte att urbrittiske Firth skulle klara att ro en sydstatsdeckare i hamn är bortom all vett och reson. Mireille Enos (från "The Killing") gör även hon mycket bra ifrån sig som opålitlig lycksökare och falskvitte.
 
Mindre lyckat är att de tre ungdomarna i dramats mitt får så lite utrymme i filmen. Damien, Jason och Jesse blir mer statister i dramat, som främst utspelar sig i rättsalar och sunkigt överbelamrade vardagsrum. Till sist blir Egoyans film något mindre än de annars ganska fina beståndsdelarna. En kompetent, men långt ifrån heltäckande, skildring av ett på flera plan fascinerande och tragiskt drama. Se gärna "Devil's Knot" men följ upp det med "Paradise Lost" och "West of Memphis".
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
David Brent
EN sjuk besvikelse! Har man sett de fantastiska och grymt engagerande dokumentärerna i ämnet, så inser man snabbt att denna film inte tillför ett dugg. Den skrapar bara på ytan av händelserna från den första dokumentären.

Det fanns så sjukt mycket mer som man velat se att det fokuserats på. Byers som var otroligt fascinerande i dokumentärerna är knappt med här. Istället är det Firth's karaktär som nästan får allt fokus på sig. Man kommer inte heller Echols & co. inpå livet överhuvudtaget. Känns som en miniserie hade varit att föredra.

Nej, det blir bara en besviken etta i betyg. Har man inte sett dokumentärerna så kanske man får ut mer av detta dock.
P U T T E
Håller väl med Marcus till en viss del här, men jag är snålare med betyget. En tvåa från mig. Tyckte den utelämnade en alldeles för stor del av de berörda, familjen Moore finns tex inte alls med. Andra människor bara snuddar de vid. Jag var visserligen beredd på detta då filmen är 1.45 och ja...det finns inte en chans att få med ens 20% av alla detaljer på den speltiden, än mindre alla år som rullade. Det blev lite väl ofokuserat, nu är jag rätt insatt i fallet och saknar, som sagt, därmed en hel del, men frågan är ifall de som inte är insatta lär få ännu svårare att ta sig till filmen? Sluttexten berättar nästan mer än allt som berättas i filmen, okej, kanske inte helt rättvist formulerat, men det var lite den känslan jag lämnades med.

Man bör nog vara rätt bekant med fallet för att kunna godkänna denna. OCH jag tyckte Whiterspoon var mer eller mindre en katastof, tyvärr.

Den ska dock få lite plus för några av de andra rollsättningarna, vissa var nästan identiskt lika, i alla fall till utseendet.

2 Kapsyler av 5! Se dokumentärerna istället, de är både bättre, intressantare och faktiskt mycket mer spännande.
Marcus
Då har man äntligen fått se den här filmen och jag tycker att den var bra faktiskt. Har man sett alla dokumentärer och är insatt i fallet så kan man inte förvänta sig något nytt direkt men det är en ganska bra dramatisering av händelserna. Eller förresten så är delen med Chris Morgan (Dane DeHaans karaktär) rätt fräsch, jag kan inte komma ihåg att dokumentärerna täckte honom då hans redogörelse aldrig togs upp i rättegångarna. Det var intressant att få se lite om honom. Alla potentiella gärningsmän finns med i bilden och man sitter lika frustrerad som efter dokumentärerna och funderar på vem/vilka som har begått dessa vidriga brott.

Egoyan har fått till rätt känsla tycker jag och behandlar det hela på ett bra sätt. Alla skådespelare sköter sig helt okej också, hade dock hoppats på lite mer tid för vissa karaktärer, Mark Byers exempelvis. Kevin Durand fick inte riktigt chansen att briljera som denna färgstarka tokstolle. Sedan tyckte jag att filmen rundade av lite väl tvärt, jag hade gärna sett någon kvart till åtminstone. Men på det stora hela är jag ganska nöjd.

Nu kom intresset för det här fallet tillbaka ordentligt också.
Visa fler (12)

Veckans populära filmer

Visa fler