Devil's Knot 2013

Drama Deckare Biografi
USA
114 MIN
Engelska
Devil's Knot poster

Synopsis

Ett gripande och sant mysterium om de ökända morden på tre små barn i en liten stad i Arkansas, USA 1993. Polisen anklagar och dömer tre tonåringar, senare kända som "The West Memphis Three", för att ha begått morden som en del i en satanistisk ritual. Men en mor och utredare misstänker att sanningen kan vara ännu värre.
Ditt betyg
2.6 av 72 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Nils Karlén

12 juli 2014 | 19:00

Atom Egoyan om The West Memphis Three

Atom Egoyans dramatisering av de omskrivna pojkmorden i Arkansas och den rättsfars som följde, är snygg, välspelad och fascinerande. Ändå är summan mindre än beståndsdelarna - den borde varit ännu bättre.
Historien om The West Memphis Three är lika makaber som skakande. Tre små pojkar mördas brutalt i djupet av den amerikanska södern. De tre unga män som snabbt arresteras för dådet löper gatlopp i media och rättsalar och döms snabbt och summariskt till lagens strängaste straff. Berättelsen kunde ha slutat där, men ett årtionde senare grävde dokumentärer som "Paradise Lost" och "West of Memphis" vidare där polis och åklagare inte hade grävt. Det filmmakarna blottlade var ett ormnäste av fördomar, falska vittnen, korrumperade poliser och tre lite annorlunda ungdomar som snabbt lades på offeraltaret.
 
Den hyllade kanadensiske regissören Atom Egoyan har gjort en förhållandevis rak dramatisering av dramat, på gott och ont. Han väljer att återberätta skeenden i kronologisk ordning och med ett neutralt öga. Vi får se hur pojkarna cyklar iväg mot sin undergång, hur FBI-agenterna letar efter - och hittar - deras kroppar i en flod, hur föräldrarna reagerar med bottenlös sort och sedan hur rättsmaskineriet långsamt men obevekligt vaknar till liv. Det märks dock ganska snart, för den som har sett någon av dokumentärerna, att Egoyans strama berättande kommer med ett pris - filmen lyckas inte återge och förklara alla de komplicerade vändningar och twister som fallet tar. På drygt en timme och trekvart finns det inte en chans att kunna få en rättvis överblick över alla tragiska människoöden som drabbats av brottet och dess efterverkningar.
 
Samtidigt är det mycket som talar för filmen. Fotot är utsökt, miljöerna stämningsfulla, skådespelarna levererar i princip rakt igenom. Särskilt Reese Witherspoon övertygar som mamma till ett av mordoffren, en roll som är så långt som man kan komma från tidigare fjäderlätta komedier som "Legally Blonde".  Mindre lyckad är Colin Firth som är makalöst felcastad i rollen som privatdetektiven som börjar nysta i fallet efter att domarna har fallit. Hur producenterna tänkte att urbrittiske Firth skulle klara att ro en sydstatsdeckare i hamn är bortom all vett och reson. Mireille Enos (från "The Killing") gör även hon mycket bra ifrån sig som opålitlig lycksökare och falskvitte.
 
Mindre lyckat är att de tre ungdomarna i dramats mitt får så lite utrymme i filmen. Damien, Jason och Jesse blir mer statister i dramat, som främst utspelar sig i rättsalar och sunkigt överbelamrade vardagsrum. Till sist blir Egoyans film något mindre än de annars ganska fina beståndsdelarna. En kompetent, men långt ifrån heltäckande, skildring av ett på flera plan fascinerande och tragiskt drama. Se gärna "Devil's Knot" men följ upp det med "Paradise Lost" och "West of Memphis".
| 12 juli 2014 19:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Devil's Knot
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu