De osynliga 2019

Drama Komedi
Frankrike
102 MIN
Franska
De osynliga poster

Synopsis

L'Envol, ett center för hemlösa kvinnor, har efter ett politiskt beslut fått stänga ner. Detta eftersom kommunen anser att den inte längre kan "fortsätta spendera utan resultat", och socialarbetarna har endast tre månader på sig att till varje pris hjälpa de hemlösa kvinnorna tillbaka in i samhället.
Ditt betyg
Användarbetyg saknas
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Les invisibles
Biopremiär
23 augusti 2019
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
Folkets Bio
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Robin Andersson

18 augusti 2019 | 10:00

Mysig feelgood full av girl power

När det lokala dagcentrets kvinnor riskerar att hamna på gatan måste arbetarna gå samman för att hjälpa dem in i samhället. Med karaktärerna i fokus följer vi med på en hoppfull och välskriven resa i jakten på det franska svenssonlivet.
Audreys liv består av att driva ett dagcenter tillsammans med ett par väninnor. Hon sätter sina besökares välmående framför sitt eget och skulle göra allt för kvinnorna på centret. Men en dag kommer beskedet att centret måste stängas ner. På tre månader måste då Audrey och hennes kollegor få ut kvinnorna i arbetslivet, innan de tvingas hamna på gatan. De gör allt de kan för att nå sitt mål, de ljuger, drar i långsökta trådar, och det skriks och tjafsas. Men det går framåt.

De startar upp som en egen arbetsförmedling och börjar träna sina besökare i arbetsökande, och hjälper genom på alla steg i vägen ut i samhället, och det är en härlig resa vi får följa med på.

Att söka jobb är långt ifrån lätt, speciellt när man har blivit bekväm. Alla reagerar olika på dessa situationer, och det får vi se i “De osynliga”. Vissa hatar tanken på att börja jobba, vissa blir taggade men behöver hjälp, andra är kräsna och letar direkt efter drömyrken och inget annat. Det är lätt att hitta någon man känner igen sig i, om man har varit i en liknande situation.

Vissa karaktärer går igenom tuffare delar i livet och andra är lättsamma med skön humor. Min favorit är en äldre dam som sätter ärlighet över allt och nämner i alla arbetsintervjuer att hon har suttit i fängelse, vilket gör jobbet svårare för arbetarna gång på gång.

Det som sänker betyget en aning är att den är aningen lättsmält. Filmen dyker inte särskilt djupt i något av ämnena den tar upp, utan håller sig till att doppa tårna i ämnen som utanförskap, ensamhet och sökandet efter självförtroende. De dramatiska scenerna är korta och berör inte så mycket som jag hade önskat.

Överlag är “De osynliga” en härlig feelgoodfilm om fransk girl power, och om att ingenting är omöjligt så länge man arbetar mot ett mål tillsammans.
| 18 augusti 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera De osynliga