Cutie and the Boxer 2013

Dokumentär Biografi
USA
82 MIN
Engelska
Cutie and the Boxer poster

Synopsis

En kärlekshistoria från New York, om 40 års kaotiskt äktenskap mellan boxaren/konstnären Ushio Shinohara och hans fru Noriko.
Ditt betyg
3.3 av 30 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Victoria Machmudov

18 november 2013 | 00:20

Bitterljuvt om långvarigt äktenskap

Stockholms filmfestival 2013 - Zachary Heinzerlings Sundance-belönade "Cutie and the Boxer" är älskvärd och sammetslen utan floskel om ett långvarigt äktenskap med svåra slitningar.

Det är Ushio Shioharas 80-års dag. Han doppar boxningshandskarna i färg och börjar banka på en stor kanvas som snart fått sig en rejäl paint ball-dusch. Så ser konsten ut som gjort honom känd och uppmärksammats på Guggenheim, Modern Museum of Art och Centre George Pompidou.

Han och hustrun Noriko bildar ett gulligt, gammalt japanskt par som hållit ihop i fyrtio år - men inte utan motgångar. De två bohemerna träffade varandra i New York under 70-talet och efter en inledning som framkallar småfniss på grund av de egensinnade personligheterna kommer det fram att deras relation präglats av rivalitet, avundsjuka och passiv aggressivitet. Hon blev gravid med en alkoholiserad man samtidigt som de fattiga kulturarbetarna kämpade med stressen över att få ihop pengar till hyran.

Noriko hamnar till en början i skuggan av berättelsen men blomstrar i studion genom sina verk när vi får sjunka in i hennes illustrationer inför galleriöppningen av en gemensam utställning. I serierna om alteregot Cutie och hennes make Bullie låses porten upp för henne att leva ut sin frustration, ånger och det blir som terapi för undertryckta känslor. Alltid med humor, lojalitet och vackert broderi.

Den debuterande regissören spurtar inte igenom materialet och har gjort en mogen, bitterljuv och finstämd dokumentär som stänker av respektives tvärolika personligheter. Ushios energiska själ reflekteras i röriga, färgsprakande dukar och Norikos tålmodighet i hennes försiktiga penseldrag. Tillsammans skapar de perfekt feng shui. Eller som Noriko själv så fint formulerar det:

"Vi är som två blommor i en kruka. Det är svårt. Ibland får vi inte tillräckligt med näring för oss både. Men när alltid går bra blir vi som två vackra blommor. Så det är antingen himmel eller helvete."

| 18 november 2013 00:20 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Cutie and the Boxer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu