Concussion 2015

Drama Biografi Sport
USA
122 MIN
Engelska
Concussion poster

Synopsis

Amerikanska fotbollsspelare drabbas ofta av ett flertal hjärnskakningar under sin karriär, vilket bidrar till allvarliga hälsoproblem - något som ledningen för amerikanska fotbollsförbundet försöker att tysta ner. Drama med Will Smith i huvudrollen, som läkaren som försöker uppmärksamma idrottsvärlden på problemet.
Ditt betyg
3.3 av 182 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Concussion
DVD-premiär
8 augusti 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

6 februari 2016 | 18:00

Skakar varken hjärta eller hjärna

Will Smith tar på sig en lite för stor läkarrock och åker på tröttsam statyett-fisketur i ”Concussion”, en melodramatisk David och Goliat-historia om immigrant-läkaren som satte sig upp mot den amerikanska fotbollsligan i jakten på sanningen om sportens hjärnskador.
Såhär i Super Bowl-tider kommer en viktig historia om den mörka baksidan av amerikanarnas favorit-söndagsnöje. Men viktiga ämnen blir inte automatiskt till bra filmer och duktiga personer som gör allting rätt, är inte alltid bra drama-material. "Concussion" är inget undantag.

Will Smith får gott om spelrum i rollen som Nigeria-födde Dr. Bennet Omalu, Pittsburgh-läkaren som i början av 00-talet gick på korståg mot sporten som likt kyrkan, lagt beslag på en egen veckodag i USA. Efter ett antal mystiska dödsfall, med före detta amerikanska fotbollsspelare som sägs ha ”blivit galna” och tagit livet av sig, går Omalu på djupet med dödsfallen och får snart känna på vilken mäktig institution han utmanat.

Man behöver knappt se trailern för att inse att Peter Landesmans ("Parkland") "Concussion" är Oscar-bait-by-the-(play)book, med en nobel, hårt arbetande immigrant som håller långa hyllningstal till det nya hemlandet och samtidigt jagar både sanningen till varje pris. Will Smith må vara hur charmig och karismatisk som helst men han saknar förmågan att bära denna sortens roll med tyngd och trovärdighet. Hans perfekta amerikanska grammatik får den påtvingade nigerianska accenten att klinga falskt och rolltolkningen som den duktige doktorn känns fåfäng och ointressant. Samtidigt blir det svårt att som publik känna för en så förgylld hjälte, vars största brist som person verkar vara att han är för bra på sitt jobb.

"Concussion" känns forcerad och full av kompromisser, flyktig i sitt berättande trots en botten i tunga ämnen som självmord, rasism och psykisk ohälsa, med en underutnyttjad Gugu Mbatha-Raw inskriven i en bladtunn hustru-roll. 

Historien må ha intressanta beröringspunkter med villkoren för den amerikanska drömmen och vad som krävs för att accepteras i en ny kultur, men dessa hanteras alldeles för valhänt för att resultera i någon sorts djupare eftertanke. Slutresultatet skakar varken hjärta eller hjärna. 

Filmen bygger på en viktig sann historia, men hade gjort sig bättre som söndags-långläsning än melodramatisk film med tillhörande krystad kärlekshistoria. Manuset är för övrigt sprunget ur en GQ-tidningsartikel, och borde kanske ha fått förbli just det.
| 6 februari 2016 18:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Concussion
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu