Concussion (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Amerikanska fotbollsspelare drabbas ofta av ett flertal hjärnskakningar under sin karriär, vilket bidrar till allvarliga hälsoproblem - något som ledningen för amerikanska fotbollsförbundet försöker att tysta ner. Drama med Will Smith i huvudrollen, som läkaren som försöker uppmärksamma idrottsvärlden på problemet.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: CONCUSSION

Skakar varken hjärta eller hjärna
Will Smith tar på sig en lite för stor läkarrock och åker på tröttsam statyett-fisketur i ”Concussion”, en melodramatisk David och Goliat-historia om immigrant-läkaren som satte sig upp mot den amerikanska fotbollsligan i jakten på sanningen om sportens hjärnskador.
Såhär i Super Bowl-tider kommer en viktig historia om den mörka baksidan av amerikanarnas favorit-söndagsnöje. Men viktiga ämnen blir inte automatiskt till bra filmer och duktiga personer som gör allting rätt, är inte alltid bra drama-material. "Concussion" är inget undantag.

Will Smith får gott om spelrum i rollen som Nigeria-födde Dr. Bennet Omalu, Pittsburgh-läkaren som i början av 00-talet gick på korståg mot sporten som likt kyrkan, lagt beslag på en egen veckodag i USA. Efter ett antal mystiska dödsfall, med före detta amerikanska fotbollsspelare som sägs ha ”blivit galna” och tagit livet av sig, går Omalu på djupet med dödsfallen och får snart känna på vilken mäktig institution han utmanat.

Man behöver knappt se trailern för att inse att Peter Landesmans ("Parkland") "Concussion" är Oscar-bait-by-the-(play)book, med en nobel, hårt arbetande immigrant som håller långa hyllningstal till det nya hemlandet och samtidigt jagar både sanningen till varje pris. Will Smith må vara hur charmig och karismatisk som helst men han saknar förmågan att bära denna sortens roll med tyngd och trovärdighet. Hans perfekta amerikanska grammatik får den påtvingade nigerianska accenten att klinga falskt och rolltolkningen som den duktige doktorn känns fåfäng och ointressant. Samtidigt blir det svårt att som publik känna för en så förgylld hjälte, vars största brist som person verkar vara att han är för bra på sitt jobb.

"Concussion" känns forcerad och full av kompromisser, flyktig i sitt berättande trots en botten i tunga ämnen som självmord, rasism och psykisk ohälsa, med en underutnyttjad Gugu Mbatha-Raw inskriven i en bladtunn hustru-roll. 

Historien må ha intressanta beröringspunkter med villkoren för den amerikanska drömmen och vad som krävs för att accepteras i en ny kultur, men dessa hanteras alldeles för valhänt för att resultera i någon sorts djupare eftertanke. Slutresultatet skakar varken hjärta eller hjärna. 

Filmen bygger på en viktig sann historia, men hade gjort sig bättre som söndags-långläsning än melodramatisk film med tillhörande krystad kärlekshistoria. Manuset är för övrigt sprunget ur en GQ-tidningsartikel, och borde kanske ha fått förbli just det.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Onge
Långtråkig film som alltför ofta avviker från ämnet. Men det är intressant när man håller sig till fotbollen och dess skadeverkningar. Will gör en bra insats men var kanske bara 6e bästa insatsen i fjol och därmed ingen Oscarsnominering.
2/5
David Brent
Will Smith imponerar här och gör en riktigt bra insats. Gillade filmen som helhet också för den delen. Svag 4/5.

Veckans populära filmer

Visa fler