Colette 2018

Drama Biografi
Storbritannien
111 MIN
Engelska
Colette poster

Synopsis

Colettes egensinniga alster och frimodiga livsstil satte prägel på hela 1900-talet. Filmen berättar om hur hon tog sig ur ett dåligt äktenskap för att satsa på sitt författarskap.
Ditt betyg
3.1 av 12 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Colette
Biopremiär
19 oktober 2018
DVD-premiär
18 mars 2019
Digitalpremiär
4 mars 2019
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Scanbox Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Annika Andersson

22 januari 2018 | 13:00

Keira Knightley i sitt esse som alias ”Colette”

Underhållning på hög nivå när Frankrikes mest kända kvinnliga författares liv blir film! Keira Knightley är i sitt esse, och likaså Dominic West gör en fantastiskt fin rollprestation.
Filmen är baserad på en av Frankrikes mest kända kvinnliga författares liv, nämligen Sidonie-Gabrielle Colette, alias ”Colette” (Keira Knightley). Vi får träffa henne som ung flicka på landet i sekelskiftets Borgogne, när hon blir uppvaktad av en familjevän till sin far, Henry Gauthier-Villars (Dominic West).

Han är förläggare och underhåller familjen med att såga en teaterpjäs med Sara Bernhardt. Som han utrycker det; ser man en ful tavla kan man blunda, läser man en dålig bok kan man lägga den ifrån sig, men ser man en dålig teaterpjäs har man inget annat val än att lida sig igenom den, så dåliga pjäser bär undvikas. Om analogin även inkluderar dåliga filmer på bio behöver vi inte vara oroliga - ”Colette” är en riktigt toppfilm!

Knightley är i sitt esse, och likaså West gör en fantastiskt fin rollprestation! Vi får följa deras giftemål, kärleksaffärer och arbete tillsammans – från att fungera som någon sorts sekreterare blir hon snart beordrad att skriva noveller. Succén räddar dem finansiellt, men han står som författare, och allt eftersom tiden går blir det svårare för henne att stå tillbaka.

Jag är inget jättefan av kostymdramer, men Wash Westmorelands ”Colette” står i egen klass för sig, och är garanterat fri från den gamla vanliga sentimentala stråkmusiken och de fladdrande gardinerna. Nej, Colette är fräck och stark och står på egna viljestarka ben, medan Henrys charm och galanterier döljer en vek karaktär som har svårt att stå emot livets goda. ”Colette” är en bred film som jag kan rekommendera starkt för de flesta smaker.
| 22 januari 2018 13:00 |