Bridegroom 2013

Bridegroom poster

Synopsis

Shane planerar att gifta sig med Tom så snart Kalifornien tillåter samkönade äktenskap. Men en tragedi inträffar, och när hans partner sedan sex år tillbaka dödas vägrar familjen att släppa in Shane på begravningen.
Ditt betyg
3.2 av 10 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

26 oktober 2013 | 19:01

Modig berättelse om förlorad kärlek

En sorglig och tragisk historia ligger till grund för HBTQ-dokumentären "Bridegroom", som växte fram ur en uppmärksammad Youtube-video. Tanken är god, men filmens flera budskap förblir diffusa, och det är tydligt att en långfilm inte är historiens rätta medium.

Ett år efter pojkvännens död lägger Shane Bitney Crone upp en video på Youtube, döpt till "It Could Happen To You" - Det kan hända dig. Under tio starka minuter berättar han öppenhjärtligt, med tårarna rinnande, om deras kärlek och hemlighållna relation, resorna de gjorde och de som aldrig blev av, den tragiska olyckan som tog Toms liv, och såväl stödet som fördomarna som han mötte på efteråt.

Shane och Tom träffades via vänner någonstans i Los Angeles cirka 2005. Shane, 19 år, hade precis flytt från en liten håla, där han mobbades under hela sin uppväxt och ofta övervägde självmord. Tom var några år äldre, uppväxt som smygbög i militärskola men nu etablerad i det kaliforniska livet med ett schysst TV-jobb och många vänner. De blev paret som alla avundades. Till och med Shanes gulliga mormorsmor säger, 90 år gammal: "De var kanske inte Romeo och Julia, men de var Romeo och Romeo. Get over it!"

Alla fina minnen i "Bridegroom" varvas obarmhärtigt med en iskall baksida. Det handlar främst om Toms familj som aldrig accepterat sin sons läggning eller hans partner. När Tom gick bort rasade Shanes värld, och eftersom de aldrig kunde gifta sig hade han heller inga rättigheter att tala om. Trots gemensamt hus, företag och hund var de bara kombos i lagens ögon. Det kom inte ens på fråga att han skulle få närvara på sin älskades begravning.

Det är svårt att inte bli tårögd och berörd av en så ärlig berättelse och en fullkomligt orädd kille som öppnar sitt hjärta för hela världen. Shane är imponerande modig, han låter oss komma nära inpå deras relation. Varför den här dokumentären blev till är inte svårt att förstå. Men tyvärr fyller den inget mer syfte, för historien har redan berättats på ett betydligt mer slagkraftigt sätt.

Tyvärr, säger jag, för berättelsen förtjänar att spridas. Men det blir tydligt att långfilmsdokumentär inte är dess rätta form. Den starka historien, både tragisk och vacker, blir aldrig mycket djupare än filmen på Youtube. Budskapen om lika rättigheter för alla, för kärlek och mot fördomar, kunde med fördel fått mer utrymme. Nu försvinner bakom lite för många bildspel, semesterfoton och hemmafilmer som inte gör någon större nytta mer än att fylla ut speltiden. Lite för många vänner, grannar och gamla skolkamrater har kallats in för att hylla antingen Shane eller Tom, och emellanåt känns "Bridegroom" alldeles för intern. Som en film gjord för deras egna skull än för en bred världspublik.

Men man har samtidigt inte hjärta att såga en film som "Bridegroom", för trots att mycket potential går förlorat finns här en god tanke och en vilja att förändra. Det känns liksom inte passande att hänga upp sig på att filmen känns hemmasnickrad, eller är långsam på sina ställen. Shane Bitney Crone är långt ifrån ensam om att förlora sitt livs kärlek, Tom Bridegroom är inte den förste att bli utfryst och hotad på grund av sin sexuella läggning. Men om deras historier kan skänka tröst, värme och få åtminstone någon tittare på andra tankar, så behövs det filmer som denna.

| 26 oktober 2013 19:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Bridegroom
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu