Bohemian Rhapsody 2018

Drama Biografi Musik
USA
134 MIN
Engelska
Bohemian Rhapsody poster

Synopsis

Filmen följer bandet Queens explosionsartade uppgång genom deras ikoniska låtar och revolutionerande sound, när bandet nästan splittras på grund av Freddie Mercurys urspårade livsstil och den triumfartade återföreningen under Live Aid då Mercury leder bandet i ett av de mäktigaste framträdandena i rockhistorien, samtidigt som han kämpar mot en livshotande sjukdom. Under tiden cementerar de arvet från ett band som fortsätter att inspirera outsiders, drömmare och musikälskare än idag.
Ditt betyg
3.9 av 291 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Patrik Linderholm

23 oktober 2018 | 23:00

Självlysande Rami Malek i bitterljuvt porträtt av Freddie Mercury

Rami Malek gör en skinande insats i en lika träffsäker som trallvänlig skildring av rocklegenderna Queens framgångssaga.
Som så många andra filmatiseringar av stora stjärnors liv kom även skildringen av Freddie Mercury och hans Queen att kantas av diverse missöden. Filmen var länge i produktion med Sacha Baron Cohen i rollen som gruppens frontman, men han hoppade av projektet efter oenigheter med de överlevande Queen-medlemmarna om filmens riktning. Sedermera var det Ben Wishaws tur att förbereda sig att ta sig an once in a lifetime-rollen, men även det rann ut i sanden. Istället blev det egyptisk-amerikanske Rami Malek som fick axla manteln.

Den som fick i uppdrag styra hela skeppet blev regissören Bryan Singer, men efter problem på inspelningen sparkades han från projektet bara veckor innan filmen skulle vara färdiginspelad. Istället tog Dexter Fletcher (som också regisserar filmen om Elton John) över rodret och styrde filmen i hamn. Trassligt är bara förnamnet, men kanske är det också passande när det gäller en skildring av ett sådant turbulent liv som Freddie Mercury de facto levde.

I ”Bohemian Rhapsody” får vi följa den legendariske sångarens resa från bagagehanterare på Heathrow till den upphöjda musikikon han kom att bli. Det är en resa kantad av lika många fram- som motgångar – missbruk, superhits, bandbråk och världsturnéer. ”Bohemian Rhapsody” är en ömsint skildring om hur den udda fågeln Freddie Mercury kom att blomma ut och ta hela världen med storm.

Även om Sacha Baron Cohens vision av Mercurys leverne för alltid kommer att vara ett ”tänk om”-scenario så går det inte att sticka under stol med att Rami Malek i huvudrollen är fullkomligt självlysande. Han må inte alltid vara porträttlik den verkliga Freddie Mercury, men han fångar karisman, queerheten och uddheten hos sångaren som få skulle kunna. Malek har genom åren visat sig vara en ytterst stabil skådespelare, men här får han verkligen chansen att skina - och det gör han med bravur.

Även resten av Queen-medlemmarna imponerar och skänker alla en nyans till det unika bandet. En av filmens mest intressanta beståndsdelar (som gärna hade fått utforskas mer) är Mercurys förhållande till Mary Austin, i filmen spelad av fantastiska Lucy Boynton (”Sing Street”, ”Apostle”). Deras lika kärleksfulla som kantiga relation är en tydlig grundbult i Mercurys persona som man skulle kunna bygga en hel film på.

Att revolutionera musikbiopicen är ingen lätt match, och ”Bohemian Rhapsody” är inte en film som direkt utmanar på den fronten. Men den är en oerhört träffande och känslosam skildring av Mercurys och Queens turbulenta liv. Filmen viker inte undan från de mörkare och mer privata delarna i Mercurys leverne, utan ger oss inblickar i hans sexuella kval, missbruk och sedermera insjuknande i aids.

Såklart bjuder även filmen på ett fantastiskt soundtrack av Queens sångkatalog, där den ena ikoniska hiten tar över den andra. Till skillnad från exempelvis ”Walk the Line” sjunger Rami Malek inte in låtarna själv, utan det är Mercurys svårhärmade röst som ekar ut i biosalongen. Men det känns aldrig falskt, utan Malek fyller Mercurys scenpersona med sådan pondus att det känns helt naturligt när Mercurys ikoniska stämma kommer till liv igen.

Trots sina generiska skavanker här och där är det svårt att inte förälskas av ”Bohemian Rhapsody” och framför allt Rami Maleks fantastiska rolltolkning. Det här är film som både kommer få inbitna Queen-fans och nya åskådare att stampa i takt.
| 23 oktober 2018 23:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (13)
3
Något seg film men hantverket av Singer är fantastiskt och musikframträdandena likaså. Malek gör en av de bästa rollerna jag någonsin sett. Välförtjänt Oscar verkligen!
Läs mer
5
Fantastisk film. Har sett den flera gånger och älskar båda gångerna.
Läs mer
4
En av de bästa filmerna året 2018! Rami Malek var fantastisk. Satt som klistrat framför bioduken, men när man tänker tillbaka så är det många scener som är väldigt konstiga (som t.ex. när Freddie bara helt plötsligt berättar för de andra i bandet att han har AIDS).
Läs mer
Visa fler