Bläckfisken och jag 2020

Dokumentär
Sydafrika
85 MIN
Engelska
Bläckfisken och jag poster

Synopsis

När en ovanlig vänskap uppstår mellan en filmskapare och en bläckfisk som lever i en sydafrikansk kelpskog öppnar sig en ny och gåtfull värld.
Ditt betyg
3.8 av 24 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
My Octopus Teacher
Digitalpremiär
7 september 2020
Språk
Engelska
Land
Sydafrika
Distributör
Netflix
Längd

Recensent

Josefine Krischausky

26 april 2021 | 17:00

Intim och fascinerande berättelse om naturens helande krafter

Detta dokumentärprojekt, som varit i görningen under 10 år, transporterar oss till den sydafrikanska kelpskogen och dess otroliga djurliv. Närgånget och fascinerande bildberättande blandas med en djupt känslosam berättelse om en speciell relation, i vad som blir en naturdokumentär bortom det vanliga.
I Oscarsvinnande “Bläckfisken och jag” möter vi Craig Foster, en sydafrikansk dokumentärfilmskapare med en passion för naturen. Efter att en dag ha förlorat glädjen och lusten för sitt arbete, börjar han dyka ner till havets kelpskogar, i sökandet efter ett nytt syfte. Detta blir början på en fängslande historia om människans relation till naturen, skildrad på ett intimt och personligt vis.

Det är ett dokumentärprojekt med rätt många år på nacken, då året var 2010 när Foster började göra sina första dykningar. Bland de otroliga miljöerna, fyllda av unika djurarter man knappt kan förstå existerar på samma jord som oss själva, får hans uppmärksamhet extra starkt fäste på en ung bläckfisk. Under det kommande året fortsätter han att besöka henne varje dag, en tid under vilken en oväntad och speciell relation formas mellan dem, vilket han hela tiden dokumenterar med sin filmkamera.

Dessa reportage blir ordentligt fängslande även för den som inte besitter det största naturintresset, med sitt närgångna bildberättande och de fascinerande ting de skildrar. Fosters erfarenhet när det kommer till detta gör sig väldigt tydlig, och det finns en lagom blandning mellan professionalitet och personlighet. De krispiga och visuellt häpnadsväckande naturbilder vi är vana att se i naturdokumentärer närvarar kontinuerligt, men samtidigt finns det en annan vinkel, som bidrar med en ovanlig råhet. 

Originaltiteln för filmen lyder “The Octopus Teacher”, och berättelsen fyller just ett lärande syfte i flera avseenden. Mer uppenbart lär den oss mer om just bläckfiskar, deras förmågor och förvånansvärda intelligens, men även om innebörden av människans relation till naturen, och vilka helande effekter den kan ha. Det Foster själv verkar ta med sig är lärdomar om livets skörhet, och hans band till varelsen tycks göra viktiga avtryck även på hans andra relationer i livet. 

Dagens Foster ser själv tillbaka på allt detta i en stor videointervju, som från början till slut varvas med videorna från havsbotten. Detta en väldigt väsentlig del av att göra filmen till den intima och personliga skildring som den är, men andra delar av själva utförandet kan ibland trycka på lika väl mycket. Bara berättelsen i sig räcker nog till för att göra det hela väldigt sentimentalt – ingen lär trots allt någonsin ha pratat om en bläckfisk med så här mycket ömhet inför en kamera – och tidsvis blir det aningen svårt att ta filmens ton på fullaste allvar.

Men med det sagt finns det även en tydlig feel good-aspekt. Dels finns det något glädjande i att fascineras av bläckfiskens smarta överlevnadsmetoder, men hela filmen lämnar en också med en optimistisk känsla, samt en uppmuntran till att ta vara på våra sköra liv och naturen runt om oss. Därmed blir “Bläckfisken och jag” sevärd både för den naturintresserade som vill lära sig mer om just bläckfiskar, men även den som vill kunna få ut något djupare. 

“Bläckfisken och jag” finns att streama på Netflix. 
| 26 april 2021 17:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Absolut sevärd för sitt vackra och poetiska foto och för att man lär sig en del nytt om bläckfiskar. Det sentimentala kan man ha överseende med, då det handlar mer om filmaren än filmen, men filmen berör inte riktigt på djupet då det mest intressanta ändå är just bläckfisken... inte jag.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu