Blackfish 2013

Dokumentär
USA
83 MIN
Engelska
Spanska
Blackfish poster

Synopsis

En dokumentär om konsekvenserna som kan uppstå genom att ha intelligenta djur som späckhuggaren Tilikum i fångenskap.
Ditt betyg
3.9 av 653 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Blackfish
DVD-premiär
9 april 2014
Språk
Engelska, Spanska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

8 november 2013 | 18:15

Fruktansvärt jäkla effektivt

Det börjar väldigt trevligt. Riktigt mysigt, faktiskt. Med före detta tränare som berättar om djuren om späckhuggare med med värme och respekt. Sedan gör sig verkligheten påmind. Den krassa, kassa, kommersiella verkligheten bakom. "Blackfish" utvecklas snabbt till en stark dokumentär som kommer bli svår att skaka av sig.

Tilikum är en späckhuggare i fångenskap, en manlig bjässe som varit inblandad i tre människors död på SeaWorld i Florida. Filmen fokuserar på honom, och på SeaWorld, men handlar också genomgående om farorna rent generellt med att hålla de här djuren, de här magnifika varelserna, instängda. Farorna med att behandla de som man gör. Farorna med den till synes lekfulla träningen. Naturligtvis är det aldrig någonsin okej att behandla djur illa, oavsett intelligensnivå, men det är någonting mer ondskefullt, extra jävligt, när det kommer till exempelvis späckhuggare. Med sitt utvecklade och komplexa känsloliv, intelligens och starka sociala liv, är det inte ett dugg bättre än mänskligt slaveri. Det är tortyr. Inget snack om saken.

Och det är effektivt. Fruktansvärt jäkla effektivt. Från den där milda inledningen, genom all information vi får ta del av, alla vittnesmål, till insikten att skiten fortsätter att ske. Att i slutändan är det inget, eller åtminstone inte mycket, som händer. Att de ansvariga skiter i ansvaret.

De före detta tränarna vittnesmål, de som pratar med kärlek och respekt till djuren, de är uppriktiga och deras ånger äkta. Sorgen över förlorade kollegor. Det är nog väldigt svårt, när man är inne i det, att inse problemet. Att se det. Speciellt när de ansvariga ljuger och mörkar.

De ansvariga, de på SeaWorld, som dessutom valde att inte medverka i filmen. Inte ville bli intervjuade. Det gör naturligtvis saken aningen ensidig, hade varit bra att höra mer än en röst som talar till SeaWorlds försvar, men även om "Blackfish" givetvis blir vinklad känns den ändå aldrig lögnaktig. Den känns ordentligt researchad och underbyggd av fakta.

"Blackfish" är regisserad av Gabriela Cowperthwaite, som gjort ett fantastiskt jobb. Tekniskt intressant. Med snygga grafiska hjälpmedel och även videosnuttar från riktiga olyckshändelser med olika späckhuggare. Gabriela ger oss en riktigt bra film som framför allt levererar en ordentlig känslomässig käftsmäll. Det tackar jag för. Jag är upplyst, med besked.

| 8 november 2013 18:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
5
Titel Blackfish Producent: Gabriela Cowperthwaite En vanlig fredag kväll satt jag och slog på en dokumentär som handlade om späckhuggare då jag inte hade något bättre för mig men den här dokumentären fick mig med tårar och ilska att öppna upp ögonen för hur det är för späckhuggare på seaworld hur dom kommer dit och hur dom behandlas . Dokumentären blackfish handlar om hur en späckhuggare vid namn Tillikum blir infångad av tjuvjägare för att sedan få leva resten av sitt liv i en betongbassäng. Efter tortyr och skador får späckhuggaren nog och 2010 en helt vanlig dag På seaworld får över 1000 åskådare se en val döda en tränare. Man får följa några som tränade Tillikum innan incidenten och hur förblindande dom blivit då dom inte visste att den val dom tränade hade kunnat döda dom när som helst. Många saker har mörklagts av dom som äger seaworld då detta inte är första gången en människa blir dödad på Seaworld. Jag tycker den här dokumentären är den bästa jag sett och den avslöjar allt för den som ser den gömda övervakningscener och rättegångar och det jag gillar är att man får se den dramatiska händelsen i början och sedan får man gå tillbaka och se vad som gjorde att den här späckhuggaren attackerade. Det är alltså bra indelat från nutid till dåtid. Det jag tycker är hemsk är att se hur tränarna var så omedvetna och chockade över att Just den tränaren skulle dö och hur en tränare berättar: "Jag var där för att jag var där för jag tyckte synd om valen". Jag tycker det är förjäkligt hur seaworld kan mörklägga för tränarna och åskådarna vad som hänt innan och vad som kan hända, vilka risker det finns. Jag tror ingen skulle vilja gå på det här skiten om man fick man fick reda på att det finns risk att tränare blir attackerade. Allt detta gör Seaworld för att tjäna pengar. Det jag som mer är ledsamt är att efter dokumentären vet man att späckhuggaren fortfarande lever kvar i bassängen och att folk fortfarande tittar på honom och ägarna tjänar pengar. Det är vi som måste göra ett val om vi ska tillåta det här eller förbjuda det.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu