Blackfish (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En dokumentär om konsekvenserna som kan uppstå genom att ha intelligenta djur som späckhuggaren Tilikum i fångenskap.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: BLACKFISH

Fruktansvärt jäkla effektivt
Det börjar väldigt trevligt. Riktigt mysigt, faktiskt. Med före detta tränare som berättar om djuren om späckhuggare med med värme och respekt. Sedan gör sig verkligheten påmind. Den krassa, kassa, kommersiella verkligheten bakom. "Blackfish" utvecklas snabbt till en stark dokumentär som kommer bli svår att skaka av sig.

Tilikum är en späckhuggare i fångenskap, en manlig bjässe som varit inblandad i tre människors död på SeaWorld i Florida. Filmen fokuserar på honom, och på SeaWorld, men handlar också genomgående om farorna rent generellt med att hålla de här djuren, de här magnifika varelserna, instängda. Farorna med att behandla de som man gör. Farorna med den till synes lekfulla träningen. Naturligtvis är det aldrig någonsin okej att behandla djur illa, oavsett intelligensnivå, men det är någonting mer ondskefullt, extra jävligt, när det kommer till exempelvis späckhuggare. Med sitt utvecklade och komplexa känsloliv, intelligens och starka sociala liv, är det inte ett dugg bättre än mänskligt slaveri. Det är tortyr. Inget snack om saken.

Och det är effektivt. Fruktansvärt jäkla effektivt. Från den där milda inledningen, genom all information vi får ta del av, alla vittnesmål, till insikten att skiten fortsätter att ske. Att i slutändan är det inget, eller åtminstone inte mycket, som händer. Att de ansvariga skiter i ansvaret.

De före detta tränarna vittnesmål, de som pratar med kärlek och respekt till djuren, de är uppriktiga och deras ånger äkta. Sorgen över förlorade kollegor. Det är nog väldigt svårt, när man är inne i det, att inse problemet. Att se det. Speciellt när de ansvariga ljuger och mörkar.

De ansvariga, de på SeaWorld, som dessutom valde att inte medverka i filmen. Inte ville bli intervjuade. Det gör naturligtvis saken aningen ensidig, hade varit bra att höra mer än en röst som talar till SeaWorlds försvar, men även om "Blackfish" givetvis blir vinklad känns den ändå aldrig lögnaktig. Den känns ordentligt researchad och underbyggd av fakta.

"Blackfish" är regisserad av Gabriela Cowperthwaite, som gjort ett fantastiskt jobb. Tekniskt intressant. Med snygga grafiska hjälpmedel och även videosnuttar från riktiga olyckshändelser med olika späckhuggare. Gabriela ger oss en riktigt bra film som framför allt levererar en ordentlig känslomässig käftsmäll. Det tackar jag för. Jag är upplyst, med besked.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
marcuswiller
Riktigt bra dokumentär om något hemskt. Blev tårögd vid vissa bitar och bild så fruktansvärt arg när ansvariga skyller ifrån sig och fortsätter med verksamheten som om inget hänt. Jag var på SeaWorld våren 2013 och mår så illa över det. Jag har varit en av dessa miljoner besökare som går dit, går på deras bs och tar foton med späckhuggarna för det är så coolt. Fy fan.
Lazykixx
Riktigt bra! Kommer aldrig förstå detta med att låsa in djur i zoo och vattenparker för vårat höga nöjes skull, utan en tanke på djurens bästa. Det är fucked up!
N10
En dokumentär som väckte känslor, riktigt bra.
Tragiska historier, tråkiga olyckor tyvärr och helt förfärligt med dessa djur fångatagna.
Rekommenderas.
Visa fler (13)

Veckans populära filmer

Visa fler