Bird Box Barcelona 2023

Sci-Fi Skräck Thriller Mysterium
Spanien
110 MIN
Engelska
Spanska
Bird Box Barcelona poster

Synopsis

"Bird Box" blev en succé på Netflix 2018. Nu expanderar världen och Sebastian måste klara sig på de övergivna gatorna i Barcelona där han också möter andra överlevare som försöker ta sig ur stan med livet i behåll.
Ditt betyg
2.5 av 11 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Bird Box Barcelona
Digitalpremiär
14 juli 2023
Språk
Engelska, Spanska
Land
Spanien
Distributör
Netflix
Längd

Recensent

Mattias Blomberg

10 juli 2023 | 08:00

Intelligent underhållning som briljant blandar genrer

RECENSION. Skräcken utspelar sig i uppföljaren till den populära "Bird Box" från 2018 på spansk mark istället för amerikansk. Det innebär inte bara mer europeiskt än amerikanskt tankedjup och bildspråk, utan även mer spänning och action.
I filmen "Bird Box" från 2018 utbröt plötsligt en våg av självmord på amerikansk mark och vi följde en mor och två barn i deras kamp för överlevnad. I den här uppföljaren möter vi ingenjören Sebastián när spanska Madrid råkar ut för exakt samma fasansfulla fenomen. Filmen skildrar hans möten med desperata människor på stadens gator bland bråte, bilvrak och övergivna byggnader nio månader efter att skräcken kopplade greppet om staden.
 
Med nya miljöer på en ny kontinent följer en för den här serien helt ny typ av filmskapande. Den första filmen kändes, trots dansk regissör, väldigt amerikansk och rakt traditionell i sitt berättande av storyn. Uppföljaren är mycket mer komplex med en tidslinje som presenteras med ständiga hopp fram och tillbaka i tiden från när katastrofen bröt ut till kampen i nutid. På så sätt hålls viktiga händelser dolda och storyn får möjlighet att ständigt överraska. Det bidrar till att filmen är oavbrutet spännande.
 
Med den europeiska flytten kommer även ett nytt djup i hur den hotfulla situationen presenteras. Religiös tro får en viktig plats i skildringen av de tankegångar som karaktärerna bär på. Sebastián är inte en emotionellt och moraliskt endimensionell huvudperson, vilket gör filmen fascinerande. Vetenskapliga teorier uttrycks i dialogen som motpol till det religiösa själasökandet. Det här är underhållning som låter hjärnan vara med.
 
Det här är en svår film att placera i en genre. Förutom att den är en briljant genomförd balansgång mellan filosofi och fysisk handling så utforskar dramat på ett kraftfullt sätt temat sorg. Elementen av science fiction förstärks i jämförelse med den första filmen. Dödscenerna är utstuderat plågsamma att se och vi får mer gore. Det gör skräcken påträngande. De fysiskt brutala actionscenerna är oerhört intensiva. Ingen av ingredienserna känns malplacerad eller saknar individuell kraft. Allt vävs samman perfekt i det skickligt komponerade manuset.
 
Scenografin skapar på ett enormt realistiskt sätt ett nedgånget Barcelona. Detaljrikedomen imponerar. Alla dessa synintryck bidrar stort till filmens suggestiva atmosfär av apokalyps. Kreativiteten i hur miljöerna filmas är till synes obegränsad. Ljuset understryker större delen av filmen realismen, men överraskar ibland med oerhört vackra bilder. Strålar genom det färgade glaset i en kyrka blir bländande konst. Specialeffekterna integreras perfekt med det övriga bildspråket.
 
Skådespelet är otroligt bra. Det känns naturligt och det teatralt tillgjorda framförandet av dialogen som dominerade den första filmen är borta. Dialogen i sig är skriven på ett sätt som känns som riktiga samtal. Vi slipper det berättande av gråtmilda anekdoter i viskande röst som den här typen av filmer och serier som "The Walking Dead" ofta har. Tempot är den här gången högt och karaktärerna är fler, men de gör alla trovärdigt intryck mycket tack vare just skådespelet.
 
"Bird Box Barcelona" kompletterar på ett intelligent sätt den första filmens universum och ger oss fler teorier om det hot som mänskligheten ställts inför. Samtidigt är den hemlighetsfull nog att inte ge några kristallklara svar eller visualisera för mycket. Den håller mystiken vid liv och det ska den ha en eloge för. Alltför många filmer av rysartyp vill blidka publiken med enkla svar för att hålla underhållningen vid liv. Den här utmanar publiken att tänka själva och konfrontera sina egna demoner. Det är då underhållning blir genuin konst.
 
Filmen släpps på Netflix den 14 juli.
| 10 juli 2023 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Bird Box Barcelona
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu