Best. Christmas. Ever! 2023

Romantik Komedi
USA
80 MIN
Engelska
Best. Christmas. Ever! poster

Synopsis

Vänskaper sätts på prov när ett årligt skrytsamt jul-nyhetsbrev skickas ut.
Ditt betyg
1.0 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Best. Christmas. Ever.
Digitalpremiär
16 november 2023
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Netflix
Längd

Recensent

Mattias Blomberg

16 november 2023 | 10:30

Heather Graham charmar stort i en lyckad julfilm

RECENSION. Lagom till att granen ska kläs för året så öppnar Netflix tomtesäcken och ger oss en både rolig och varm julklapp. Av det klassiska temat avundsjuka görs tänkvärd underhållning.
Gammal vänskap sätts på hårda prov under den mest underbara tiden på året i den här komedin. Heather Graham är den som är utvald att bära filmen och det valet är väldigt lyckat. Hon kopplar på charmen och spelar sin roll med lika mycket komisk timing som blixtrande förmåga att växla till allvar när det krävs. Det är främst hennes nyanserade prestation som håller filmen stadigt grundad i mänsklig värme.
 
Storyn har sina poänger som faktiskt väcker eftertanke. Graham spelar familjemamman Charlotte Sanders. Hon är uppfinnare vars uppfinningar ingen vill ha. Maken Rob (Jason Biggs) drömmer stort, men väldigt lite händer. Barnen Grant (Wyatt Hunt) och Dora (Abby Villasmil) vill bli ninja respektive superhjälte. Varje år får Charlotte vid juletid nyhetsbrev från sin gamla collegevän Jackie Jennings (Brandy Norwood) där det skryts om alla framgångar i familjen. Maken Valentino (Matt Cedeño) äger en karatedojo. 10-åriga dottern Beatrix (Madison Skye Validum) är den yngsta personen någonsin att komma in på Harvard University. Jackie själv har sålt sitt företag och är nu stenrik.
 
Intrigen bygger på den för genren gamla klassiska avundsjukan. När Charlottes familj hamnar i Jackies hus över jul så bestämmer sig Charlotte för att avslöja bluffen bakom fasaden. Filmen bygger effektivt upp en enorm avsky för medlemmarna i familjen Jennings äckligt självgoda beteende och prydligt lyxiga hem. Humorn känns både bitsk och intelligent med fint inplacerade fysiska dråpligheter. Allt detta i kombination med Grahams redan nämnda prestation lyfter filmen över smörig Hallmarknivå.
 
Det blir ingen jul utan tomten och i en sidointrig ska barnen ta reda på om han finns på riktigt. Där infinner sig den känsla av bjällerklang som man vill ha av en film som firar den här högtiden. Färgskala som påminner om ett kitschigt julkort och mängder av dekorationer i varenda bildruta ger alla juljunkies vad de vill ha. Ett ständigt flöde av medryckande jullåtar bidrar till stämningen. Ett av budskapen i manuset är att man inte ska analysera julen på ett logiskt sätt utan bara uppleva den. Precis så ska man ta till sig den här filmen. Med hjärtat och inte med hjärnan.
 
Det kanske mest anmärkningsvärda är vem som har suttit i registolen. Mary Lambert är mest känd för att hon 1989 skrämde livet ur oss med sin filmatisering av Stephen Kings roman "Jurtjyrkogården". Hon verkar trivas bra bland glitter istället för gravar även om kvalitetsnivån konstnärligt sett inte är den vi fick i skräckfilmen. På castingnivå förtjänar även R'n'B-sångerskan Brandy att nämnas. Hon får dessutom leverera starka sånginsatser vid ett par tillfällen.
 
Sammanfattningsvis så är "Best. Christmas. Ever!" en både rolig och hjärtevärmande film som gör det den ska; får mig att komma i stämning för firandet som väntar. Mer än så hade jag inte förväntat mig av den. Jag tackar Netflix för den här trevliga julklappen.
| 16 november 2023 10:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Best. Christmas. Ever!
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu