Besatt 2005

Drama Skräck Thriller
USA
119 MIN
Engelska
Besatt poster

Synopsis

En präst anklagas för exorcism på en studentska, som slutade med kvinnans död. En advokat tar sig an att försvara prästen. Hon utmanar nu både kyrkan och staten. Hon måste kämpa mot en stöddig åklagare och samtidigt sin egen ensamhet. Bitterheten tar mer och mer över. Snart inser hon att karriären är allt hon har, och den är långt ifrån vad hon en gång hoppats på.
Ditt betyg
2.8 av 387 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Exorcism of Emily Rose
Biopremiär
2 december 2005
DVD-premiär
12 juli 2008
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Madeleine Rönnqvist

1 januari 2008 | 00:00

Vanmakt inför det oförklarliga

Emily Rose är glad och förväntansfull när hon lämnar sin familj ute på landet för att börja på college. Men glädjen förbyts snart i skräck.

En natt vaknar hon upp ensam i sin studentkorridor till lukten av brand. Det som sedan tar sin början kommer att bli föremål för diskussioner under lång tid framöver. Emily drabbas av en våldsam attack som läkarna beskriver som epilepsi. Men medicinen hon får ger ingen lindring och snart börjar Emily tro att hon blivit besatt. Ensam, rädd och med en stigande känsla av skräck återvänder hon hem där hon uppsöker familjens präst, fader Richard Moore. Vad fader Moore och Emilys familj sedan får bevittna är Emilys fasansfulla förvandling från en ung och oskyldig flicka till… ja, det är här ingen är säker.

Fader Moore är övertygad om att Emily är ”besatt”, och påbörjar med hennes samtycke en plågsam exorcism på henne. Efter ett ohyggligt lidande dör Emily och fader Moore står anklagad för mord. Det är här filmen börjar. Erin Bruner, spelad av Laura Linney, är en ung advokat som motvilligt går med på att försvara prästen trots att hon själv är ateist. Men snart blir hon varse att mörka krafter kanske ändå har ett finger med i spelet… 

”Besatt” är inspirerad av en sann historia vilket gör att den får en skrämmande underton. Manusförfattarna Scott Derrickson och Paul Harris Boardman fick idén till filmen när de själva kom i kontakt med exorcism. I arbetet med ett annat manus träffade de en polis som specialiserat sig på paranormala fenomen. Polisen spelade upp en ljudupptagning från en exorcism som fick blodet att isa sig i ådrorna på de båda kollegorna. Det var då de började gräva i andra fall av exorcism och hittade historien som ”Besatt” delvis bygger på.    Många scener i ”Besatt” är obehagliga och skrämmande. Vissa scener är så otäcka att jag har svårt att ta dem för sanna. Och det är där filmen balanserar, gränsen mellan vad som är sant och vad som är påhittat är hårfin och överträds ständigt.

Tyvärr har man valt att utgå ifrån rättegången mot prästen Richard Moore. Varje gång stämningen triggas upp med otäcka tillbakablickar bryts den hastigt av med ett klipp från rättssalen. Det förstör hela filmen och blir lite som att se en skräckis hemma framför teven med konstanta reklamavbrott. Detta medför att filmen måste kämpa sig upp på samma kusliga nivå för varje tillbakablick. Jag måste erkänna att det görs på ett mycket smart och effektivt sätt. Jennifer Carpenter spelar Emily med ett otroligt starkt skådespeleri. Man skulle kunna säga att hon gör hela filmen. Men det räcker ändå inte. Det som skulle ha kunnat bli en alltigenom kuslig film om man berättat historien från punkt a till punkt b, blir en konstig blandning av rättegångsdrama och rysare.

Att berättelsen bygger på en sann historia blir alltså både dess räddare och dess fall. Filmandet i rättssalen legitimerar historien och får betraktaren att börja reflektera över sanningen i det som händer. Men filmens önskan att vara verklighetstrogen förstör samtidigt stämningsuppbyggandet. ”Besatt” är helt klart en besvikelse och jag ger den därför en svag tvåa. 

| 1 januari 2008 00:00 |