Beck - Döden i Samarra 2021

Deckare Thriller
Sverige
89 MIN
Svenska
Beck - Döden i Samarra poster

Synopsis

En av kandidaterna till Nobels fredspris blir brutalt knivmördad i centrala Stockholm, efter att precis ha lagt fram bevis om krigsbrott. Beck-gruppen misstänker att det rör sig om ett politiskt mord men utredningen kompliceras av att Alex har en nära relation med ett huvudvittne. Dessutom pressas de av Klas Fredén att lösa fallet innan SÄPO tar över.
Ditt betyg
2.4 av 47 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2021 | 13:50

Tröttaste Beckfilmen på åratal

Dödstrist och oinspirerat. 2021 års "Beck - Döden i Samarra" har grunden till ett politiskt känsligt fall, men slarvar bort allt. Tjafs och banala konflikter tar över i den tröttaste Beckfilmen på åratal.
Nytt år, nya tag. Men hos Beckgruppen är det samma gamla trötta spår som gäller. Trots att vi hittade en viss hoppingivande vigör i 2020 års "Beck - Undercover" och oväntad spänning i "Beck - Utom rimligt tvivel" inleds år 2021 med ett hopplöst blekt och oinspirerat kapitel. Back to basics, med andra ord, för en filmsvit som sällan försöker överraska eller förnya sig.

Månadens fall kretsar kring en politisk profil, tillika Nobelpriskandidat, som blivit knivmördad på öppen gata. Mordet får stor uppmärksamhet i media så pressen ökar för ett snabbt och smidigt uppklarande. Att Alex Beijer (Jennie Silfverhjelm) har en nära personlig koppling till ett vittne gör saken förstås lite mer komplicerad. Klas Fredén (Jonas Karlsson) dyker upp för att gnälla lite på Beckgruppen, och Säpo-agent Tobias Helm (Olle Sarri från "Beck - Invasionen", 2015) kommer tillbaks för att gorma lite till på dem.

Det är ungefär det mest "spännande" som händer i "Beck - Döden i Samarra". Med kopplingar till IS och högt uppsatta personer inom den syriska ambassaden kunde man ha hoppats på ett fall som åtminstone ibland bränner till. Men regissör Lisa Ohlin verkar tro att så länge alla karaktärer har kort stubin och släpper ut sina aggressioner på varandra med jämna mellanrum, så blir det bra underhållning. Det funkar inte riktigt. Filmen är fullproppad med banala konflikter, tjafs och skrik, vilket ju åtminstone - om man ska hitta något positivt - avleder uppmärksamheten något från det ovanligt stela skådespeleriet. 

När det kommer till de mer personliga historierna skulle filmerna behövt fokusera på en person i taget i Beckgruppen, istället för att sprida ut uppmärksamheten över alla. Alex Beijer, som försöker behålla en professionell hållning och inte hoppa i säng med misstänkta, och Martin Beck, som plågas av en tumör, har intressanta problem att hantera här - som borde ha fått mer utrymme.

Martin Beck, ja. Det vandrande liket som poppar in huvudet med jämna mellanrum, bara så att kollegorna ska kunna säga saker som "Jag jobbar för Beckgruppen" och "vi har våra bästa poliser på fallet: Beckgruppen". Filmskaparna har nu under 40 avsnitt väldigt långsamt skrivit ut Peter Haber ur den här filmserien, men han håller sig fast med näbbar och klor. Blir nästa kapitel det sista för Beckserien? Låt oss hoppas på att karaktärerna, och tittarna, kan få ett värdigt avslut mycket snart. Denna konstgjorda andning känns nu parodiskt utdragen.
 
| 1 januari 2021 13:50 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
Nej så dålig var den inte , en av de bättre Beck filmerna.. det går ju inte komma ifrån att man saknar Gunvald ...
Läs mer
2
Troligt att man skulle ge ett såpass prioriterat mordfall till den inkompetenta Beck-gruppen med Oskar i spetsen. Alex är just nu det enda värda att se filmerna för. Hoppas nästa film är den sista med dessa och senare kan det komma en reboot med en yngre Beck och Gunvald.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu