Bastille Day 2016

Action
USA
92 MIN
Engelska
Bastille Day poster

Synopsis

Michael Mason, en amerikansk ficktjuv bosatt i Paris, själ en väska som visar sig innehålla mer än bara en plånbok. Plötsligt har CIA tagit upp jakten på honom, men CIA-agenten Sean Briar inser snart att Michael bara är en bricka i ett mycket större spel och deras bästa tillgång för att avslöja en storskalig konspiration. Mot sina befäls order, rekryterar Briar Michael för att hjälpa till att spåra källan till korruption. Under ett gastkramande dygn upptäcker de att de båda två är måltavlor som måste våga lita på varandra för att kunna förgöra fienden.
Ditt betyg
2.5 av 42 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Bastille Day
Biopremiär
22 april 2016
DVD-premiär
31 oktober 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Nils Karlén

18 april 2016 | 23:00

Blek fransk-amerikansk Bourne-kopia

Trots ett imponerande tempo och en karismatisk Idris Elba i huvudrollen blir den här Paris-thrillern aldrig riktigt den nagelbitare den försöker vara. Ett gäng snygga actionscener kan inte riktigt kompensera för det faktum att storyn är bland det fånigaste som går att se på bioduk just nu.
Europa har alltid fått stå tillbaka för glamouröst mytiska amerikanska storstäder i den storslagna Hollywoodfilmen. Med ett stort undantag: i den smala men populära spionactionthriller-genren är det närmast kutym att låta en eller flera europeiska storstäder vara en karaktär i filmen. Se bara på Bourne-serien, James Bond eller varför inte senaste Jack Ryan-filmen. Europa har kvar ett skimmer från kalla krigets många spionaffärer som inte riktigt går att finna i USA. 

Att Paris spelar en av rollerna i James Watkins bidrag till genren är därför helt naturligt. Lika stilenlig är Idris Elba i huvudrollen som den stentuffe CIA-agenten Sean Briar. Det kan knappast ha undgått någon att Elba har varit ett av namnen som förts fram som nästa Bond, och här gör han sitt case med en närmast identisk roll. Om han lyckas? Låt oss återkomma till det.

Michael Mason (Richard Madden) är en skicklig amerikansk ficktjuv som gör sitt leverne genom att stjäla från intet ont anande blekfeta turister i Paris. Plågad av sitt förflutna lever han ett liv i skuggan och gör allt för att undvika mänsklig kontakt. Tills den dag då han råkar stjäla en bomb från en misslyckad terrorist – Zoe (Charlotte Le Bon) – och på så sätt blir indragen i en konspiration som hotar hela Paris på det heligaste av heliga: nationaldagen.

Agent Briar (Elba) blir tilldelad uppdraget att hitta rätt på den nu förmodade terroristen Mason för att lista ut vem som egentligen ligger bakom de attentat som inträffar runt om i staden. Samtidigt försöker en grupp verkliga terrorister att sopa igen spåren efter sig genom att oskadliggöra både Mason, Zoe och agent Briar. Det hela blir till en kamp mot klockan innan terroristernas infernaliska plan lyckas.

Ovanstående är plotten i filmens första halva och så långt funkar “Bastille Day” helt ok. Det är full gas från första stund och vi serveras ett antal snygga och pulshöjande actionscener så som en intensiv jakt över Paris takåsar. Problemet är att James Watkins och manusförfattare Andrew Baldwin inte förmår knyta ihop säcken. Alls. Den avslutande akten avslöjar konspirationen som hotar staden och det är utan att överdriva den mest långsökta och minst trovärdiga terroristkomplott jag har sett hitom Austin Powers. Och det kan ju knappast ha varit meningen.

Inte heller skådespelarna har fått bra material att jobba med. Richard Madden (mest känd från "Game of Thrones") gör en alldeles för snygg ficktjuv som ägnar största delen av filmen åt att se ut som ett frågetecken. Idris Elba har onekligen både den fysiska framtoningen och karisman, det har vi sett tidigare. Här gör han dock ett ganska blekt intryck som ûbermensch-agenten Briar och kläcker ur sig misslyckade oneliners utan någon större framgång. Är det här nästa Bond? Vem vet. Vad som är klart är att “Bastille Day” knappast lär ha gjort oddsen bättre.
| 18 april 2016 23:00 |