Barbarian 2022

Skräck Thriller
USA
102 MIN
Engelska
Barbarian poster

Synopsis

En kvinna som hyrt in sig på ett Airbnb för en natt upptäcker att hon tvingas dela huset med en främmande man - plus något långt värre och fasansfullt...
Ditt betyg
3.5 av 73 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

25 oktober 2022 | 15:00

Airbnb-skräckis full av mörka twistar

RECENSION. Bill Skarsgård gör en av tre huvudroller i "Barbarian", som bygger upp ett mardrömsscenario kring ett Airbnb-hus. Logiken får två stjärnor men underhållningsvärdet får full pott. Läs inga recensioner (seriöst, klicka iväg nu!) för den här vill du uppleva utan att veta något på förhand.
En obekväm känsla griper tag i tittaren från första stund. Tess, en ung kvinna i en främmande stad, anländer till ett kusligt öde bostadsområde där hon har hyrt hus över natten. Hon är i Detroit för en arbetsintervju och bara längtar till att komma in i värmen och kasta sig i säng. Men någon annan har redan hämtat ut nycklarna och det lyser där inne. Första varningslampan börjar blinka.
 
Inte känns det tryggare när jämårige Keith öppnar dörren. Han verkar lika förvånad som hon, men förklarar att han också har bokat huset. Och självklart är hon välkommen in, så får de lösa dilemmat på morgonen. Skeptiskt tackar Tess ja utan några alternativ att ta till. Han erbjuder henne ett glas vin medan de utreder den bisarra situationen, och flyttar utan diskussion över till soffan så att hon får ta sovrummet. Keith spelar på alla vis en gentleman, men vi vet ju att Bill Skarsgård (”Det”) trots sina oskyldiga ögon kan förvandlas till en ruggig skräckclown om han vill.
 
Det är lätt att föreställa sig alla de tusen tankar och känslor som Georgina Campbell (”Krypton”, ”Black Mirror”) försöker dölja. För säkerhets skull fotar hon av hans ID när han inte ser, och låser tyst sovrumsdörren bakom sig. Men inga lås kan skydda henne från vad som väntar…
 
”Barbarian” kommer i en tid då populära appar som Airbnb för många en självklarhet när vi reser utomlands. Ett bekvämt alternativ till dyra hotell - men regissören Zach Cregger vill istället få tittaren att reflektera över hur sjukt det är med den falska tryggheten de erbjuder. Kan man verkligen känna sig säker i vilt främmande människors hem, utan att veta något om vilka ruggigheter som följer sig i deras förflutna… eller i deras källare?
 
Här gäller det att tassa försiktigt runt spoilers, för detta är en film som upplevs bäst ju mindre du vet om den.
 
Och det är nästan synd att avslöja hur filmen halvvägs skiftar ton helt och hållet. Plötsligt befinner vi oss i Los Angeles, där en filmstjärna på dekis får höra att han blivit anklagad för sexuella trakasserier. Från ingenstans kliver Justin Long in i handlingen och tacklar en arrogant Hollywood-douchebag med en dos humor som omkullkastar den tryckta och klaustrofobiska stämningen som hittills byggts upp. Fast vänta nu… vad hände med den utlovade skräckfilmen ”Barbarian”? Bara lugn. Snart faller allting på plats. Och när filmen är färdig med dig kommer du vara både äcklad, chockad och riktigt underhållen.
 
Regissör är Zach Gregger, mer känd som komiker i gruppen "The Whitest Kids U' Know", som nu kliver in i skräckgenren med en både välgjord och överraskande thriller. Bit för bit avslöjas mysteriet och just när vi tror oss veta var Gregger leder oss så drar det iväg åt ännu ett nytt håll, in i en labyrint av mörka twistar och monster vi aldrig såg komma.
 
Detta är på gott och ont (mest gott) en regissör som inte färgats av Hollywood-producenter eller låtit någon påverka hans vision. Han kunde inte bry sig mindre om plot holes och han struntar i om händelseförloppet känns långsökt och sanslöst vrickat. Men han är sklicklig på att fånga sin publik i ett fast grepp med en oförutsägbar historia, och gudarna ska veta att det är något sällsynt i skräckvärlden. "Barbarian" är mörk, skruvad, oväntat rolig och samtidigt riktigt grotesk.
 
Likt favoritskräckisar som ”The Cabin in the Woods” och ”Malignant” är detta en rysare som spårar ur på oväntade sätt, och den som är öppen för en enkelbiljett till Crazytown har en härlig skräckresa att se fram emot.
 
Spökstaden Detroit, som en stor del av befolkningen har övergivit, visar sig vara en perfekt kuslig miljö för en skräckfilm. Här finns hela nedgångna villakvarter där ingen kan höra dig skrika. Så se upp med var du bokar din nästa semester.
| 25 oktober 2022 15:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
Småseg start och vissa perioder. Men satan vilken härlig twist den däringa i huset :-)
Läs mer
5
Hemsk skrämmande sjuk udda fast ok max som skräckis i betyg
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu