Atlantics 2019

Drama
Frankrike
104 MIN
Engelska
Franska
Wolof
Atlantics poster

Synopsis

Efter att en grupp obetalda byggarbetare försvinner till sjöss i sökandet efter ett bättre liv utomlands drabbas kvinnorna de lämnat efter sig i Dakar av en mystisk feber. Sjuttonåriga Ada sörjer i hemlighet sin älskade Souleiman, en av de försvunna arbetarna, men hon har lovats bort till en annan man. När en eldsvåda bryter ut under hennes bröllopsnatt skickas en ung polis för att utreda brottet. Han kan knappast ana att de vredgade arbetarna har återvänt i form av osaliga andar.
Ditt betyg
3.4 av 5 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Atlantique (Atlantics)
Biopremiär
22 november 2019
Digitalpremiär
29 november 2019
Språk
Engelska, Franska, Wolof
Land
Frankrike
Distributör
Folkets Bio
Längd

Recensent

Fanny Degerfelt

12 november 2019 | 08:00

Senegals Oscarbidrag är ett genreöverskridande mästerverk

Den kanske bästa filmen på Stockholm filmfestival 2019 är en sällsam blandning av kärleksdrama, flykt mot Europa, tonårsuppror, och ett mysterium med övernaturliga toner.
Suleiman (Traore) arbetar på ett skrytbygge i en förort till Dakar. Byggjobbarna har inte fått betalt på flera månader. Till slut får de nog och ger sig iväg över havet i hopp om en bättre framtid i Europa. Suleiman älskar Ada (Mame Bineta Sane), och hon honom, men hon är bortlovad till en annan man. Efter att Suleiman och de andra byggarbetarna rest sin väg börjar underliga saker hända, inte bara fattar Adas överdådiga bröllopssäng fattar eld, men en mystisk feber börjar sprider sig som påverkar de insjuknade på allt märkligare sätt…

”Atlantics” är ett gripande drama om de som blir kvar efter att deras nära begett sig ut på farliga vatten i jakt på ett bättre liv, en kärlekshistoria, ett tonårsuppror, en polisfilm, och ett mysterium som håller tittaren i ett järngrepp. Filmen växlar mellan genrer på ett sällsynt naturligt sätt, men behåller känslan av att något vagt illavarslande ligger i luften. 

Det är fantastisk film, mycket på grund av att den är så oerhört välbalanserad. Att fokusera på bara en av de olika trådarna i handlingen hade gjort att filmen känts fattig. Den hade så lätt kunnat bli melodramatiskt eller för tung eller full av jump-scares - men allt är precis rätt. Skådespelet är känsligt, särskilt som många av de medverkande gör sin första filmroll. Regissören Mati Diop fångar skönheten inte bara i Ada och Suleimans unga kärlek men också i halvfärdiga byggnader, i det dansande ljuset från en billig discokula, i sanddammet - och förstås i det ständigt närvarande havet. 

Med ”Atlantics” blev Mati Diop den första svarta kvinnliga regissören att tävla om Cannes högsta pris, Palme d’Or (bättre sent än aldrig, antar jag). Filmen vann även Cannes-juryns Grand Prix och är Senegals bidrag till Oscarsgalans Bästa Internationella Långfilm. ”Atlantics” är Diops första långfilm, och det lovar oerhört mycket gott inför framtiden. 
| 12 november 2019 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Atlantics
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu