Army of the Dead 2021

Army of the Dead poster

Synopsis

Efter ett zombieutbrott i Las Vegas planerar en grupp legosoldater att genomföra den perfekta kuppen i karantänzonen.
Ditt betyg
2.7 av 80 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Charlotte Brange

12 maj 2021 | 07:45

Smarta zombies i hisnande heistfilm

Zack Snyder återvänder till sina zombierötter och bjuder på frisläppt och äckligt kaos i casinokungarnas högborg. ”Army of the Dead” är inget annat än en blodig heistfilm helt utan snäva kontrakt eller stela gränser – här blir det att åka av.
I en hektisk och fullkomligt briljant öppningsscen får vi snabbt bekanta oss till att något – eller några – inte står riktigt rätt till i Nevadas öken. Bakom de inledande creditsen ser vi även hur Las Vegas blev belägrat av dessa välutvecklade, odöda, och mordiska varelser – och att det hela slutade i att de är kvar där tack vare gigantiska väggar, byggda av containrar. Vi möter Scott (Dave Bautista), en överlevare som slogs med både hjärta och hjärna, i den tuffa kampen som bland de sammetsklädda salongerna skördade mängder med olycksoffer.

Trots sina heroiska insatser i detta zombiekrig så har Scott numera tagit jobbet som hamburgarvändare på en lokal småstadsdiner. Det vardagliga livet får sig däremot en törn när stenrika Bly Tanaka (Hiroyuki Sanada) dyker upp. Han erbjuder Scott miljoner för att ta sig in i det zombiesvärmande Las Vegas, och väl inne öppna ett kassavalv fyllt till taket med pengahögar. På tid då också förstås, för det måste ske innan militären släpper sin atombomb över just Las Vegas.

För Scott väntar nu projektet att sätta ihop sitt alldeles egna ”Ocean’s 11” av - och det finns förvånansvärt många typer som kan tänka sig flyga helikopter, öppna kassaskåp eller helt enkelt få leva ut sina zombiemördardrömmar. Motvilligt får det udda gänget även sällskap av Scotts egen dotter Kate (Ella Purnell), och snart vandrar de på den mycket taggtrådstäta stigen mot guldet.

Zack Snyder som bara för några veckor sedan fick superhjältefansen att flocka sig vid sin TV-apparat för hans episka, fyra timmars långa, ”Zack Snyder's Justice League”. Här är han långt ifrån tight spandex, strikta kontrakt och kritiska fanboys. I ”Army of the Dead” har han istället trimmat ner speltiden än aning (den är fortfarande långa 2,5 timme), men å andra sidan har han gått bananas, och fantasin kring hur och var en zombie ska infinna sig och attackera verkar inte ha några gränser. Och vi har en zombietiger, bara en sån sak.

Man skulle kunna tro att ”Army of the Dead” är en uppföljare till filmen som satte Snyder på världskartan, välgjorda remaken ”Dawn of the Dead” (2004). Men de två filmerna har faktiskt inte mycket mer gemensamt än just sin dystopiska zombieapokalyps. I vår nysläppta film har de odöda som namnet tyder på, byggt en genomtänkt armé. Zombiesarna har tydligen slagit sina kloka huvuden ihop och det finns uppenbarligen numera både grader och känslor även i helvetet.

Filmen är fullproppad med snabbklippt action, blodig gore, och oväntade twister. Allt till högt pumpande musik – jag kan verkligen höra hur en tidigare musikvideoregissör som Snyder går upp i spinn av att göra det han gillar mest. Ja, några montage skulle vi kanske ha kunnat hoppa över, medan andra blir snyggt paketerade på så sätt att det för tankarna till att vara inuti ett tv-spel.

Visst skulle det kunna klippas lite på längden (som sagt - 2,5h timme är långt), och jag hade önskat mer mångdimensionella karaktärer med mindre stereotypiska drag. Men faktum kvarstår att ”Army of the Dead” är skönt opretentiös. Den vet vad den är – hårdkokt action, och levererar just lika mycket underhållning och spänning såsom en weekendtur till Las Vegas kan bjuda på.
 
"Army of the Dead" släpps på Netflix den 21 maj.
| 12 maj 2021 07:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Army of the Dead