Älskade hundar (2000)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Dramatisk historia om tre olika levnadsöden i Mexico City som berättas parallellt - med den gemensamma nämnaren hundar: Unge Octavio lever i en tuff miljö och är besatt av sin svägerska, Susana, som är gift med Octavios våldsbenägna storebror. Octavio dras nu in i den olagliga verksamheten med hundslagsmål.

Samtidigt får vi följa Daniel, en förläggare, som just flyttat in i en flott våning tillsammans med älskarinnan Valeria, en ytlig toppmodell. Tillsammans äger de en liten hund, som försvinner i flytten.

Det tredje levnadsödet är El Chivo, en f d fängelsekund som livnär sig på beställningsmord. Han lever i det förflutna och ångrar bittert beslutet att han lämnade sin familj för att slå sig in på brottets bana. Han äger ett koppel hundar ...
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: ÄLSKADE HUNDAR

Stenhård och skitig realism
#SFF11 - För några veckor sedan stod det klart att det blir den mexikanska regissören Alejandro Gonzáles Iñárittu som belönas med årets Visionary Award på Stockholms Filmfestival. Iñárittu är känd för sina råa, skitiga och känsloladdade filmer som närgånget skildrar människor som kämpar med att få sina trasiga liv att gå ihop. Hans debutfilm, ”Amores Perros”, är inget undantag.

Filmen utspelar sig i Mexico City och skildrar tre parallella berättelser som vävs ihop likt Quentin Tarantinos ”Pulp Fiction”, Paul Thomas Andersons ”Magnolia” och Robert Altmans ”Short Cuts”. Först följer vi karaktären Octavio (Gael García Bernal) som hamnar i trubbel på två fronter, dels i de hundhetsnings-kretsar som han rör sig i och dels eftersom han är förälskad i sin brors flickvän. I den andra av filmens berättelser är det tidningsmogulen Daniel (Álvaro Guerrero) som står i centrum och hans förhållande med supermodellen Valeria (Goya Toledo). När Valeria är involverad i en svår bilolycka vänds deras liv och förhållande upp och ner, något som förvärras ytterligare när deras hund Richie försvinner ner i ett hål i deras golv. Den tredje berättelsen introducerar en gammal, skäggig och kringvandrande man (Emilio Echevarría) som i själva verket är den vassa yrkesmördaren ”El Chivo”. Han har ett mörkt förflutet som plågar honom och bor tillsammans med sina många hundar i en övergiven lagerlokal.

Dessa tre berättelser vävs sömlöst ihop när en bilolycka på olika sätt påverkar alla i filmen, vissa mer än andra. Huvudkaraktärerna har också starka relationer till sina hundar, något som leder till riktigt otäcka situationer. Det är också här som filmens skarpaste vapen finns, i den makalöst detaljerade och välstrukturerade storyn. Guillermo Arriagas manus måste ha varit en rejäl utmaning för honom själv att skriva och för Iñárittu att filmatisera. Även om filmen går fram och tillbaka i tiden och mixar de tre berättelserna med varandra är det inga som helst problem att hänga med i svängarna, den är oerhört skickligt sammansatt.

Arriagas manus och Iñárittus regi hade varit noll om inte skådisarna levererat som de gör. Gael García Bernal, Álvaro Guererro och Goya Toledo är alla perfekt castade i sina roller, och efter att ha sett filmen har jag svårt att hitta svagheter någonstans i skådespeleriet. Vissa lyser dock starkare än andra, Emilio Echevarría är solklart den som spelar skjortan av resten. Hans rolltolkning känns så äkta, så sorgsen och så hjärtskärande att man bara häpnar. Det är också hans del av filmen som jag känner starkast för när jag tänker tillbaka på den, förmodligen mycket på grund av hans överjordiska och fullkomligt mästerliga skådespeleri.

Storheten med filmen ligger också mycket i det tekniska, i klippningen och kameraarbetet. Dessa två delar bidrar tillsammans till att ge ”Amores Perros” den energi och explosivitet som trycker över bröstet när man ser den. Den rappa och skickliga klippningen är ett bra komplement till det skitiga, gryniga och närgångna fotot. Precis som filmens karaktärer är kameran instabil och i ständig rörelse, mycket effektfullt. 

”Amores Perros” är kort sagt ingen trivsam fredagsfilm. Den kommer inte att ge dig billiga skämt eller konstanta lyckliga vändningar för att tvinga fram ett leende. Den kommer inte heller att underskatta dig eller dumförklara dig. Istället är det en skitig, blodig och svettig historia som spelas upp framför ögonen. Den hanterar jobbig och känslosam problematik med en säkerhet som är mycket sällsynt bland debutfilmer. ”Amores Perros” är en film som garanterat lämnar dig berörd. 

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Gomer Pyle
Första timmen är riktigt bra och jag var rejält inne i filmen. Sen sackar filmen i tempo när vi kommer till mellanakten och får följa någon ointressant modell som letar efter nån byracka vid namn Richie som gömmer sig under golvplankorna. Filmen tar sen återigen fart i slutakten när vi bjuds på hårda tag igen. Summa summarum ändå en närgången film med starkt skådespeleri som gör att den letar sig upp på en fyra.
Micke
Vist är den bra, helt klart en av dom bästa filmerna för mig
engman_mia
En film med otroligt starkt budskap. Detta är en av dem där filmerna som gör att man känner ett stort hål i bröstet när man inser att det är eftertexten som rullar ner framför dina ögon. Den tar fram funderingar och en rad olika känslor som få riktigt bra filmer tar fram. En av de bättre, en av de bästa.
Visa fler (9)

Veckans populära filmer

Visa fler