Adrift 2018

Action Äventyr Drama
USA
120 MIN
Engelska
Adrift poster

Synopsis

Baserad på en verklig överlevnadshistoria. En ungt pars slumpmässiga möte leder dem först till kärleken och sedan till deras livs äventyr när de råkar ut för den värsta orkanen som någonsin har uppmätts.
Ditt betyg
3.0 av 38 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Adrift
Biopremiär
1 juni 2018
DVD-premiär
29 oktober 2018
Digitalpremiär
29 oktober 2018
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Poya Salari

31 maj 2018 | 15:00

Shailene Woodley dominerar i film om sann historia

Baltasar Kormákurs nya film baserar sig på en sann kärlekshistoria som utspelar sig mitt under en av historiens värsta orkaner. Trots ett uttjatat berättarformat är det en visuellt vacker åktur, där Shailene Woodley gör en mäkta imponerande insats.
Baserad på den otroliga sanna historien om Tami Oldham Ashcraft och Richard Sharp, tas vi till år 1983. På Tahiti möts för första gången unge äventyraren Tami (Shailene Woodley) och seglaren Richard (Sam Claflin), och en gnista dem emellan uppstår tidigt. Det nykära parets gemensamma passion för livet till havs resulterar i att de tar sig an att segla till San Diego. Under sin resa hamnar de i en av vår tids värsta orkaner, där allt snabbt vänder till en tuff kamp om överlevnad mitt ute i Stilla havet.

Isländske regissören Baltasar Kormákur, som tidigare tacklat verklighetsbaserad filmatisering om en naturkatastrof med ”Everest”, känns på papper som ett säkert kort bakom kameran. Likt ”Everest” är den visuella delen imponerande, även fast ”Adrift” är en mindre och mer intim film. Robert Richardsons foto är vackert och stämningsskapande. Tillsammans med maffiga och snygga specialeffekter gör sig filmen väldigt bra i bild.

Berättandet är väldigt rakt på sak och fokuserar i allra högsta grad på de två huvudpersonerna. Bortsett från tre mindre inhopp i filmen, så är det endast Shailene Woodley och Sam Claflin vi får se skådespela filmen igenom. Claflin gör helt klart en godkänd insats, men det är mer eller mindre Woodleys film det här. I huvudrollen som Tami syns Shailene Woodley i nästan varje bildruta, där hennes karaktär genomgår en hel del. Woodley övertygar starkt med känslofyllt och fint skådespel, i en både fysiskt och psykiskt krävande roll som påminner mycket om Sandra Bullocks insats i ”Gravity”.

”Adrift” når dock aldrig riktigt någon högre nivå. Trots den sanna historien som definitivt är värd en filmatisering, så är det en film som gjorts många gånger förut. Man erbjuder inte heller mycket nytt när det kommer till manus och berättande, utan följer något av ett standard-format för verklighetsbaserade filmer. Klippningen som tar oss fram och tillbaka mellan nu- och dåtid passar bra till en början, men blir i vissa stunder ganska rörig och skadar filmens rytm.

Filmskaparna förlitar sig mycket på det visuella och karaktärerna, vilket håller till en solid trea i betyg men inte mer. Shailene Woodley bär filmen på sina axlar, och i efterhand är det hon som är filmens stora behållning.
| 31 maj 2018 15:00 |