A Day in the Life of America 2019

Dokumentär Musik
USA
75 MIN
Engelska
A Day in the Life of America poster

Synopsis

Den 4 juli 2017 skickade Jared Leto 92 st filmteam till alla de 50 amerikanska staterna för att fånga en dag i Amerikas liv. Resultatet blev denna dokumentär.
Ditt betyg
Användarbetyg saknas
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
A Day in the Life of America
Språk
Engelska
Land
USA
Längd

Recensent

Annika Andersson

10 maj 2019 | 10:00

Ett tänkvärt samtidscollage

Filmen är ett visuellt mästerverk som visar upp USA:s breda befolkning när de firar nationaldagen den 4 juli. Filmad under en dag i 50 stater år 2017, är den en tidskapsel över vår samtid, och framför allt hur vi upplever vår tillvaro i dagens Amerika.
”A Day in the Life of America” som filmades under en enda dag – den 4 juli 2017 – inleds med en kvinna som ska föda barn. Det är passande för filmen kan ses som en pånyttfödd version av boken med samma titel från 1986, där 200 fotojournalister skickades ut för att fånga en dag i amerikanarnas liv på film. Här har dock konceptet fått en djupare nationalistisk och politisk prägel – vad betyder det egentligen att vara amerikan i dag, i President Trumps Amerika?

Inledningen kan också påminna oss om att vi alla kommer till världen likadant och i grund och botten är likadana, för snart transporteras vi ut till en mängd olika sub-grupper med olika förutsättningar, omständigheter och livsval som gör att de älskar sitt land eller känner sig besvikna och förbisedda. Ibland står grupperna i konflikt med varandra, som de vita KKK-medlemmarna i North Carolina som vill bevara Amerika vitt och skydda gränserna från invandring. De klagar över att landet inte ser ut som Förenta Staternas grundare hade tänkt sig, men klippet följs av en sekvens med indianer som utför vackra traditionella ritualer i South Dakota, en erinran om att de vita amerikanerna inte var de första invånarna i landet.

Vi får träffa transexuella, homosexuella, muslimer, vapenälskande rednecks, vapenälskande afroamerikaner, långtradarchaufförer, cancersjuka, fyllbultar och allt däremellan. Som exempel på gripande scener kan nämnas det fattiga området i Chicago där invånarna har svårt att höra skillnaden på fyrverkerier och pistolskott.

Regissören Jared Leto, som vi kanske bäst känner till i rollen som musiker och Oscarsvinnande skådis (”Dallas Buyers Club”), skickade ut kamerateam till 50 stater. Resultatet är enormt vackert filmfoto som växlar mellan människor i urban miljö eller på landsbygden samt landet Amerika själv i all sin spektakulära prakt. Materialet har sållats så att inte alla stater kom med i slutproduktionen, medan andra fick mer utrymme såsom New York, Kalifornien och så klart firandet utanför Vita Huset i Washington, D.C.

Filmen är välgjord och man sugs snabbt in i de olika små episoderna, varav en del gör starkare intryck än andra. Rytmen är dock jämn och fin rakt igenom och gör helheten till en mästerlig filmupplevelse. Jag ser filmen som ett tänkvärt samtidscollage och kanske ännu viktigare - en värdefull blivande tidskapsel av USA år 2017 att sparas för framtida generationer. ”A Day in the Life of America” hade sin världspremiär på Tribecas filmfestival, och är en film jag varmt vill rekommendera.
| 10 maj 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera A Day in the Life of America
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu